luni, 31 decembrie 2012

Semne că îmbătrâneşti

O fi apropierea de Anul Nou de vină, o fi faptul că remarc din ce în ce mai des trecerea timpului, dar cred că mă apuc de făcut o listă. Cu semne că îmbătrânesc. Cu ce începem? Cu ziua de azi.
Semn că îmbătrâneşti: îi cumperi fetei tale primul ei sutien. 
Parcă ieri îi schimbai scutecele, o spălai sau legănai în braţe până adormea.

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Rochefoucauld

L'amour vrai est comme un fantôme; chacun parle de lui, peu l'ont vu.

vineri, 28 decembrie 2012

Fight Club

"Chişu" face glume. A postat ieri pe grupul Generaţiei o fotografie. Concurs cu premii: Cine e în fotografie?
Mă uit. E Alina! Pe masură ce mă uit mai bine încep să-mi dau seama că nu e ea. De fapt mediul nu se potrivea. În uşă, cu spatele, era unul ras în cap si cu cască în ureche. Un bodyguard. În spatele ei era una spălăcită cu faţa tipic britanică. Apoi în mâna stângă ţinea o poşetă care deşi asortată cu rochia nu părea genul Alinei. Nu ştiu care-i genul ei, dar nu părea. Gata! M-am prins! E Helena Bonham Carter!
De-ar ştii Chişu că cu doar câteva ore înainte avusesem de gând să mă uit la Fight Club ...

joi, 27 decembrie 2012

Vizi

În finala primei ediții a Vocii României am ținut cu Ștefan Stan. Nu era favorit dar era favoritul meu. Și spre surprinderea mea a câștigat. În finala de aseară îl vedeam câștigând detașat pe favoritul meu din această ediție. Vizi Imre. De fapt îl vedeam bătându-se cu Tibi Scobiola dar câștigând. E... N-a fost să fie. Oricum sunt curios cum va evolua cariera lui de acum înainte. Pentru că tipul ăsta e întradevăr un one-man-show.

marți, 25 decembrie 2012

12

12.12.2012. Mă gândeam... 12... 12... 12... S-o întâmpla ceva special azi? Nu prea. La serviciu, vorba lui Perry, same shit different day. Seara, după tradiţionala tură ajungem acasă. Dau de mâncare la câini. Meli şi Ana insistă să ne bătem cu zăpadă. Proaspăt căzută. Arunc un bulgăr. Simt cum verigheta dă să iasă de pe deget. Stai acolo, îmi zic. Mai arunc un bulgăr. Fuuuuutu-i! Ce-i, întreabă Meli. Am pierdut verigheta. Când? Acum, când am aruncat bulgărele ăsta. Instantaneu încep să-mi treacă prin minte tot felul de gânduri, să fac tot felul de calcule, scenarii, să îmi pun tot felul de întrebări. În fine trec câteva minute şi îmi zic să mă calmez. Oricum nu mai pot face nimic. Era seară, nu se mai vedea bine. Las pe mâine sau poimâine. Sau când s-o topi zăpada. Ce o fi, o fi... 
Acum nu vă mai povestesc că zilnic mă uitam pe poieniţă. Doar-doar voi găsi verigheta. Nu mai povestesc cum zilnic am tras cel puţin o duzină de sperieturi pentru că realizam că nu mai aveam verigheta pe deget şi deee... e greu să uiţi că ai pierdut-o cu câteva zile înainte... Vorba lui Brucan: stupid people.
În fine... După o serie de zile în care temperatura a tot fost sub zero, vine Crăciunul cu ale lui 12 grade Celsius. Mă duceam la prânz să o iau pe babi ca să luăm masa de prânz la ai mei. Hai să mă opresc o fugă şi acasă. Să mă uit iar pe poieniţă. Mă uit pe traiectoria pe care ţineam minte că aruncasem bulgărele şi în câteva secunde îmi îndrept privirea spre un loc. Mă apropii ... şi ... găsesc ... verigheta.
În general sunt o persoană, zic eu, raţională. Am convingerea că trebuie să existe o cauză pentru orice se întâmplă. Chiar dacă explicaţia nu-i uşor de descifrat, sau poate că e chiar indescifribilă, merg pe existenţa principiului cauzalitate-efect.
Cu toate astea, au existat momente în viaţa mea în care au apărut nişte semne ca să le zic aşa. După 12 ani de căsnicie, pe 12 a 12-a 2012 pierd verigheta. Şi o găsesc în ziua de Crăciun. Să fie ăsta un semn? Divin? Nu ştiu ce să mai spun. Tot ce îmi doresc e ca semnele pe care poate le voi primi şi de acum înainte să nu fie contradictorii. Că apoi ne întoarcem iar la cauzalitate-efect.

luni, 24 decembrie 2012

Decât

"Dragă Moş Crăciun,
Eu aş vrea decât o tabletă"

Cuvânt cheie: decât. Copii de azi, nu-s foarte pretenţioşi. Nu?

duminică, 23 decembrie 2012

Mission accomplished

5.000 km anul ăsta? Pe bicicletă? Aproape 200 km rămaşi de făcut în ultimele două săptămâni? Gata. Azi totalul a ajuns la 5.008. Mission accomplished! Cu o săptămână înainte de termen.

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Cinci

Să adunăm. Cât fac minus cinci grade Celsius, plus zăpadă, plus cinci prieteni, plus o plimbare de o oră şi jumăte, pe drumuri de sondă? Egal distracţie? Da.
Am luat şi o trântă. Nici n-am simţit-o. Păi cu 4 straturi de protecţie ce să mai simţi... 
Ajuns acasă mi-am spălat bicicleta. Chiar avea nevoie. Plecasem cu ea plină de noroi. M-am întors cu ea plină de zăpadă şi sare. Mai ales sare. Nu puteam să o las aşa. Acum arată de parcă-i nouă. Şi are aproape doi ani. Şi nicio revizie la activ. Dar trebuie să ne ocupăm şi de aspectul ăsta. În fine, cam gata cu ieşirile anul ăsta. Adevărul e că nici mult nu a mai rămas din el.

miercuri, 19 decembrie 2012

196

Prin septembrie am făcut un calcul şi am văzut că până atunci aveam la activ puţin peste 3.000 de km pe bicicletă. 3000, anul ăsta. Băgaaaa-mi-aş! Ştiu! Ştiu că vreo lună am stat pe bară doar din cauza artrozei. Mă rog, începutului de artroză... Dar totuşi... Măcar vreo 5.000 de km să fac şi eu... Poate-oi reuşi...
Cum mi-am amintit eu, nu ştiu, dar tocmai am refăcut calculul. Mai am nevoie de 196 km. 196? Până la sfârşitul anului? Da, 196. OK. I think I can do it. Gata, v-am lăsat. Mă urc pe bicicletă. În 10 minute începe şi un episod din Dr. House. Perfect timing.

vineri, 14 decembrie 2012

Samsungii vs Aifăunişti

"Care-i asemănarea între un călcâi spart şi un iPhone5? Răspuns: Îl au toţi ţăranii."
Clar asta-i o glumă gustată de toţi Samsungiii. Dar ce te faci când tu, Samsungist convins, salivezi după (sau chiar ai deja) un S3? Până la urmă, care-i diferenţa între Samsungii şi Aifăunişti?

miercuri, 12 decembrie 2012

Mi-am luat izmene

Am urât mereu izmenele. De mic copil. Nu le înţelegeam utilitatea şi mi se păreau ridicole. Ţin minte o întămplare petrecută la mare pe când aveam vreo 7-8 ani. Eram cu ai mei la Saturn. Stăteam în apă. Mă uitam spre cearşaful nostru şi văd un tătăiţă care vine la plajă şi-şi stabileşte headquarters-ul pe lângă noi. Începe să se dezbrace şi rămâne în... izmene. Şi nu numai că rămâne în izmene dar şi intră cu ele în mare. Şi apoi imaginaţi-vă cum arată nişte izmene murate pe un tătăiuţ numai pielea şi oasele...
Să revenim la izmenele noastre. Sau ale mele mai bine zis. După cum spuneam, nu le înţelegeam utilitatea. Asta până acum doi ani când m-a prins iarna fără secularul strat gros de grăsime. Brrr, frate, dar frig mai e iarna! Nu ştiu cum a trecut iarna aia. Următoarea, anul trecut, am trecut la represalii. Am început să port o pereche de pantaloni de pijama pe sub pantalonii de fâş. Şi veni şi iarna asta. De câteva zile tot tremur. Ieri la Lidl mi-au picat ochii pe o pereche de izmene. Nu d-alea albe tradiţionale, de care tocmai vă povesti întâmplarea de la mare, ci erau unele oarecum mai moderne. Din material sintetic, mulat pe picior, pentru cei care practică sporturi de iarnă. Un fel de ciorapi fără talpă. Le-am luat. Izmene scrie pe mine. Mai moderne, dar tot izmene.

luni, 10 decembrie 2012

1000

Nu ştiu cum sunt alţii dar despre mine pot spune că nu-mi plac în mod deosebit cifrele rotunde. Din toate numerele mele favorite - da, am şi eu numerele mele favorite - doar unul e rotund. Şi ăla-i pentru că e ziua mea de naştere. 
Cu toate astea nu pot spune că nu-mi face plăcere când trec de o barieră. Poate nu una de natură fizică ci poate doar de una psihologică. Iar când pentru a scrie un număr am nevoie de un digit în plus faţă de ce aveam nevoie înainte, da, nu pot să nu tresar un pic...
De aproape trei ani şi jumătate ţin evidenţa kilometrilor şi timpului petrecut în şaua bicicletei. Cu cele aproape două ore petrecute aseară pe medicinală am trecut de pragul de 1.000. Una e când vezi un total de 998 şi alta când vezi 1000.
O mie de ore pe bicicletă. În aproape trei ani şi jumătate. O fi mult? O fi puţin? Depinde de cum priveşti lucrurile. Oricum, e ceea ce am săvârşit.

joi, 6 decembrie 2012

Să votaţi bine!

Din 1992 când am primit dreptul de a vota, n-am ratat nici o votare. Fie că era locală, parlamentară, prezidenţială ori referendum. N-am ratat nicio ocazie. Chit că era referendum ca Moreniul să devină Mare Municipiu - ceea ce nu mi-am dorit - dar totuşi a ieșit, fie ele alegeri europarlamentare. Dacă am pomenit de referendumuri probabil că vă întrebați dacă am fost și la referendumul de demitere a lui Băse. Da, am fost acolo. Asta deși acum opt ani l-am votat președinte. Nu fac discriminări, nu ezit să recunosc când am greșit şi sanctionez într-un fel sau altul pe cei care mă dezamăgesc. 
Sunt apartidic. De-a lungul anilor am votat cam cu toţi. Cu cine credeam eu că-i mai bine în acel moment. Prima oară am votat cu PDSR-ul. Apoi am votat cu CDR-ul. Au urmat PSD-ul, PNL-ul, PDL-ul, iar PSD-ul... La naiba, dacă vă spun că în '96 l-am votat pe Frunda pentru președenţie... De ce? Pentru că  discursul lui m-a convins cel mai mult. Retrospectiv privind cred că votul meu a fost preponderent unul negativ. Să fie vina mea sau a lor? Clar, a lor.
Stau acum şi mă gândesc... Mă tot întreb... Cu cine dracu să votez? Cu cine? Cu hoţii de la ARD? Cu hoţii de la USL? Cu PPDD-ul? Să fim serioşi, chiar aşa de prost nu-s. Cu PNTCD-ul? Care din el? Acel 0.1% din ARD sau acel 0.1% din USL? Cu PRM? Cu UDMR? Dacă stau să mă gîndesc, ungurii în minoritatea lor şi-au maximizat întotdeauna procentele. Nu există grupare care să fi rezistat la putere mai mult. Iar în timpul ăsta şi-au văzut de afaceri. 
Au ajuns să fie publicate afișe cu sloganuri: "Fur mai puțin ca ei!". Slogan al unui ecologist. Nu-i glumă, e... ad literam!!! Te doare capul. Probabil ăsta e răspunsul la lehamitea care m-a cuprins. Efectiv m-am săturat de hoţi. Fie ei mai mari sau mai mici, m-am săturat de ei. Cu ceva bani îti faci o televiziune de apartament, apoi partid şi prosteşti prostimea. Cu ceva bani devii liberal peste noapte dar îţi și păstrezi vacant postul de președinte al propriului partid de buzunar. Iar scandalurile continuă. Zilnic. Îmi vine să strig: "Gata.  Duminică nu merg la vot. Duce-ţi-vă-n pula mea cu toţii!" Mi-a luat juma' de viaţă să ajung la această concluzie. Ideea se conturează, de fapt, de ani buni dar am tot sperat că ceva-ceva se va schimba... 
Nimic nu se schimbă. Şi dacă aparent se schimbă, se schimbă doar cei care fură. 
Am să mă duc totuşi la vot. Am să mă duc pentru că insistă Meli. Dar mi-l voi anula. Nimeni nu merită votul meu. Dându-mi votul pentru cineva ar însemna să fiu părtaş la furtişagul la care, inerent, alesul, va lua parte. Nu sunt laş, nu încerc să mă exonerez de responsabilitate dar efectiv aşa văd eu acum lucrurile. M-am ars de prea multe ori pe propriul vot. Vot, zic eu, imparţial, cântărit bine şi neinfluenţat. 
Aşa că pentru cei care se încăpăţânează să voteze, pentru cei care mai au o speranţă, pentru cei care încă cred că votul lor poate face diferenţa, am doar atât să le spun: Sper să fiţi mai inspiraţi decât mine. Să votaţi bine! Bine şi pentru mine.

miercuri, 5 decembrie 2012

Mini-vacanţă Toscană

Hai că deabia acum mi-am făcut timp să mai scriu aici... Dacă tot spuneam ce tare va fi în anii în care Sf.Andrei pică într-o zi de vineri sau de luni, am zis să nu lăsăm pe anul viitor ceea ce putem facem acum. Şi am zis să profităm de această primă nouă zi liberă. Adevărul e că mini-vacanţa asta s-a potrivit perfect. Trebuia ca până-n Sf. Nicolae să îi tăiem moţul micuţei Elizabeth iar o zi în plus e foarte folositoare atunci când vrei să ajungi la Florenţa. Planul era aşa: vineri plecăm din ţară, sâmbătă tăiem moţul şi duminică ne întoarcem. Oana a zis că dacă tot facem drumul ăsta poate reuşim să stăm o zi în plus pentru a ne mai duce să vizităm câte ceva. Aşa a rămas.
Joi, după o redusă dar foarte concentrată şi solicitantă zi la serviciu, pe la ora două fugim spre aeroport. Aveam avion la ora cinci. Avionul are întârziere. Cam jumătate de oră. Însă pilotul ne spune că va recupera pe drum. Şi s-a ţinut de cuvânt. Ajungem la Munchen doar cu zece minute mai târziu decât era programat iniţial. Mai aveam o oră şi un sfert ca să ajungem la poarta spre Florenţa. La poartă aflăm însă că avionul, care venea de la Florenţa, nu plecase încă de acolo. Per total încă o oră şi jumătate întârziere dar până la urmă ajungem spre miezul nopţii la Oana. Cam acestea au fost singurele minusuri.
Acum, capitol plusuri. Vacanţa propriu-zisă. Reîntâlnirea cu Oana, Mădă şi Elizabeth. Mari plusuri. Apoi, să o luăm cronologic:
Vineri. Oana ne duce la San Gimignano. La întoarcere trecem prin piaţa Michelangelo. Admirăm panorama. Seara aflăm o veste super. Dar nu vă spun încă despre ce e vorba. Răbdare! Toate la timpul lor. Apoi Mădălin îmi arată reţeta lui de Profiterol. Apoi servesc pentru prima oară în viaţa mea un Chianti. Nu mă omor dupa el dar pot spune că am bifat şi asta de pe To-do List în viaţa asta.
Sâmbătă, din criză de timp renunţăm la plimbarea la Siena dar ne mai plimbăm prin Florenţa. Cu ocazia asta urcăm în Campanile di Duomo. Sau Giotto's Campanile. Sau Turnul-Clopotniţă mai pe româneşte. 414 trepte, dar panorama din vârf bate la fund panorama din piaţa Michelangelo. Savurez o fiorentină. Un fel de turtă dulce, ceva mai tare, cu stafide, migdale şi pe jumătate învelită în ciocolată. Seara, Mădă îmi demonstrează cum se face Tiramisu. Tăiem moţul lui Elizabeth. Dacă Meli a ţinut-o în braţe la botez, eu îi tai moţul. Beau un pahar de Brunello di Montalcino. O să mă omoare Răducu dacă află ce scriu despre el, dar nici Brunello nu m-a dat pe spate. Ce vrei mă? Sunt ţăran. Nu-mi place alcoolul. Nici măcar ăla bun. Sau, mă rog, foarte bun.
Duminică. Duminica o trecem preponderent la minusuri. Pentru că plecăm. Foarte devreme. Cu foarte puţin somn la activ. Ana continuă (începuse de sâmbătă dupăamiază) să plângă că s-a despărţit de Elizabeth. Dar în rest nu am avut probleme pe drumul spre casă. 
Trăgând linie şi adunând ne dă o superbă mini-vacanţă Toscană. Prima noastră vacanţă de Sf.Andrei.

miercuri, 28 noiembrie 2012

D'ale Anei (Noiembrie 2012)

...
- Dar, Ana, ştii tu ce însemnă "gemeni"?
- Da. Adică sunt fraţi. Identici. Că am văzut eu într-un film. Dar unul era fratele mai mare. Adică zicea că e născut cu un minut înaintea celuilalt. Şi se înţelegeau ca şoarecele şi pisica. Ştii că pisicile sunt carnivore. Iar şoarecii sunt ... lact...işti...
- Cum? Cum sunt şoarecii?
- Lactişti!

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Cică se bat cu preţurile...

Am fost dis-de-dimineaţă o fugă la Carrefour. Ana de vreo săptămână tot întreabă cînd ne mai ducem la Ploieşti. Văzuse data trecută un joc şi voia neapărat să i-l luăm. Mi l-a descris cum arată, mi-a spus exact pe ce raft îl găsesc, mi-a spus şi preţul - era acceptabil, altfel nici nu încăpea discuţie - deci nu ar fi trebuit să existe nici o problemă. Ana rămâne acasă cu nana şi bunicu.
Noi mergem la Carrefour. Găsim jocul. Ne ducem la casă. Surprise! Preţul e de 4 ori mai mare decât cel afişat! Go fuck yourselves! O sunăm pe Ana şi îi explicăm că în niciun caz nu i-l luăm. Bunicu, proaspăt operat, şi probabil profund emoţionat de modul cum a fost primit acasă de către Ana, spune că va suporta el. Dar noi nici nu aveam atâţia bani la noi. Iar la urma urmei, nu era vorba neapărat de preţ, era vorba de un principiu aici. Ca să nu mai spun că cu banii aceia putea să-şi ia alte lucruri mult mai interesante. În fine, a rămas ca după ce Ana termină antrenamentul de karate, mâncăm de prânz şi apoi mergem cu toţii. 
Se face dupăamiază. Ne întoarcem. Dar întâi să intrăm la Metro. Să vedem ce găsim şi pe acolo. Surprise! Găsim acelaşi joc! Cu preţ 10% mai mic decât la Carrefour! Apoi - afiş mare - La preţul de la raft se aplică la casă o reducere de 40% pentru jucării. Unde ne duce asta? LA APROAPE JUMĂTATE DIN PREŢUL DIN CARREFOUR! Rezultat: Toată familia, fericită. 
Ieşeam din Metro. Ana face un semn spre Carrefour şi zice cu lehamite: "Ăştia zic că se bat cu preţurile..."
Iar eu în gândul meu: "... şi preţurile câştigă mereu..., ..tu-le..."

vineri, 23 noiembrie 2012

Black Friday românesc

Valentine's Day. Câââh! Halloween. Bleah! Black Friday. Ăsta da import american ce s-ar putea să-mi placă...

joi, 22 noiembrie 2012

Blame it on Rio

"You only live once, but it does help if you get to be young twice."

vineri, 16 noiembrie 2012

And the winner is...

"Ştiu că nu am mari şanse să iau încă un premiu la SNFT dar totuşi să vă prezint nominalizările." Aşa ziceam duminică după ce şapte din fotografiile mele au trecut preselecţia la SNFT 16. 
Ştiam, dar nu pot spune că nu speram. Gândeam aşa: La "Munţi de legendă", n-am şanse. Sunt multe peste. La "Portret", poate-poate. Poate fotografia Anuţei mici. (Ana mea e Ana mare, Ana lui Flori e Ana mijlocie şi Ana Ancăi e Ana mică). Dar, cine ştie? Sunt şi aici multe bune. La "Turist pe mapamond" n-am şanse cu turnul meu. Prea clasic. Şanse ar fi la "Sporturi". Am două în finală. Şi sunt doar 23 care au trecut de preselecţie. Hmmm, oare? 
Mă întorceam pe seară de la Ploieşti. Se pune bariera. Hai băi frate, iar? De dimineaţă am stat mai bine de zece minute la aceeaşi barieră. Culmea, şi acum tot 3-4 maşini în faţă. Zece minute aici? Hai să mă uit pe net. Poate au afişat câştigătorii... I-au afişat. Mamă! Să vedem... Munţi... Nu... Erau clar mai bune... Portret... Nu... Sporturi ... YEEEES! Meli: Ce-i? Eu: Am câştigat! Ana: Ia! Ia să văd!... Bravo tata!
Hmmm. Am câştigat! Dar acum trebuie să mă pun iar pe treabă. Acum doi ani am participat cu "prospături" însă anul trecut şi acum am ajuns pe podium cu fotografii cam vechiuţe. Ceva nou Răzvane? Trebuie. Dacă vreau Marele Premiu, trebuie. Glumesc. Glumesc! Pe bune, glumesc! Îmi ajung premiile astea. Cui nu i-ar ajunge?

luni, 12 noiembrie 2012

Weekendul bonusurilor

Dacă stau să mă gândesc la weekendul care tocmai a trecut, pot spune că am avut parte de bonusuri peste bonusuri. Sâmbătă până-n prînz am ieşit împreună cu Leo şi Alex la o tură pe Valea Lungă. Când am ajuns înapoi în oraş Meli cu Ana erau la masă la ai mei. Cheile mele erau la Meli, aşa că am mai făcut o tură până la Iedera. Faptul că cheile mele erau la Meli a fost şi ăsta un bonus. Bonus că nu le-am pierdut. Înainte de a pleca, când am umflat roţile bicicletei lui Alex şi mi-am uitat cheile pe trotuar. Trotuar unde au stat aproape o oră până am sesizat lipsa lor şi am sunat-o pe Meli. Bine că le-a găsit unde le lăsasem.
Seara, alt bonus. Am mers cu Meli la Leo. Ne-a invitat la o revedere. Mini-revedere pentru că ne-am strâns doar şase foşti colegi: noi doi, Leo, Raluca, Anca şi Flori. Mini-revedere dar maxi-voie-bună. Nu ştiu de când n-am mai râs atât şi cu aşa poftă. Stat de vorbă. Depănat amintiri. Simţit excelent.
Duminică la prânz au venit într-o scurtă vizită Cătă şi Bogdan, viitorii noştrii fini. Bonus. Apoi dupăamiază am plecat cu băieţii cu bicicletele. Propusese Alex sâmbătă să facem un traseu pe Tisa apoi Vârful lui Stanciu, Ocniţa. Zis şi făcut. Grup mai mare. Eu, Gabi, Alex, Dimi şi Olimpiu. Bonus. Seara am văzut că s-a făcut preselecţia la SNFT. Şapte fotografii selectate. Alt bonus. Cum ziceam, bonusuri peste bonusuri...

duminică, 11 noiembrie 2012

Şapte

Gata. S-au anunţat finalistele la SNFT. Ediţia a 16-a. Am înscris 16 fotografii. Puteam înscrie 35, dar ce rost avea? Nu înscriu doar de dragul de a înscrie. Şi am avut dreptate. Şapte au trecut de preselecţie. Ştiu că nu am mari şanse să iau încă un premiu la SNFT dar totuşi să vă prezint nominalizările.







duminică, 4 noiembrie 2012

Primul Bonus

Ziceam duminica trecută că până la primăvară voi considera orice ieşire cu bicicleta ca bonus. Azi am avut parte de primul bonus. Moreni - Proviţa - Ocina de Jos - Breaza - Călineşti - Moreni. Mă gândeam de câteva luni la traseul ăsta. Din august, când în Adunaţi am luat-o la stânga spre Bezdead & Ulmet iar în dreapta ştiam că-i Breaza.
Cum a fost? Păi au fost 3 ore şi 23 de minute de pedalat. Și 76.38 km conform ciclocomputerului. 75.8 km conform Bikemap.net. Dar Bikemap-net-ul nu ştie că eu urc Proviţa în zig-zag :)
Ar mai fi fost o variaţie. În Lunca Prahovei am văzut indicator spre Măgureni. Mă mânca ghidonul să o fac la dreapta şi să mă întorc acasă pe Ruda. Dar asta, poate altă dată ;) 
Deocamdată ăsta a fost primul bonus. Super-bonus!


Traseu de bicicleta 1897368 - powered by Bikemap 

luni, 29 octombrie 2012

Dwarfii Morenari

Băi! Să înnebunesc! N-am apucat să vă zic aici, pe blog... Sunt un dwarf morenar! Cum am ajuns eu aşa ceva?
Păi, după ce până în primăvară ieşeam cu bicicleta doar cu Gabi, din aprilie-mai ni s-a alăturat şi Sorin. Apoi în vară, spre toamnă, am mai ieşit şi cu Gabi State. Şi cu Dragoş Manole. Şi cu Alex Florea. Aşa că la un moment dat, acum vreo două săptămâni, Sorin a zis că dacă grupul se tot măreşte ar fi bine să ne luăm şi noi un nume. La mişto i-am răspuns că dacă eram şapte - nu număraţi eram/suntem doar 6 deocamdată - puteam să ne numim "Cei 7 Magnifici". Sau, la o adică, de ce nu, cei "7 Pitici". Ne-a plăcut termenul de dwarf el având legătură şi cu piticii în ale ciclismului care suntem dar şi cu personajele din folclorul scandinav. Scandinavi cunoscuţi pentru spiritul lor de aventură. Apoi, cum morenar am fost toată viaţa, ce altă titulatură decât "Dwarf Morenar" puteam să capăt?
Între timp vă informez că ne-am făcut blog (dwarfiimorenari.blogspot.com), ne-am făcut grup pe FB, am reuşit să facem câteva ieşiri împreună, grupul începe să se închege. Nu pot decât să mă bucur.

duminică, 28 octombrie 2012

Gata

Exact acum trei săptămâni am ieşit cu bicicleta pentru o tură până la Pucioasa şi înapoi pe Ulmet spunându-mi că probabil va fi cântecul de lebădă al mersului pe bicicletă în acest an. Dar, m-am înşelat. Cel puţin în ultimele două săptămâni am reuşit să ies aproape zilnic. Măcar până la Valea Lungă. Sâmbăta trecută am apucat chiar să repet Pucioasa. Iar azi am reuşit să fac o tură cu Gabi, Sorin şi Gabi S. pe Proviţa. După prînz când ploaia s-a oprit şi soarele a ieşit puţin. 
Dar e cam gata. Gata cu ieşitul pe bicicletă anul ăsta. Vremea se strică în cele din urmă. Era şi cazul. În alţi ani pe 1 Octombrie făceam poze la brumă. Bine, nu mă deranjează se merg pe frig. Dar pe ploaie, cum se anunţă, chiar nu-mi place. Şi apoi de azi s-a revenit şi la ora de iarnă. De mâine până să apuc să ajung eu acasă... şi să ies cu bicicleta... s-a şi înserat... Deci, cam gata cu ieşirile pe bici anul ăsta... De acum până la primăvară voi considera orice ieşire drept un bonus. 

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Delmore Schwartz

Even paranoids have real enemies.

Existentialism means that no one else can take a bath for you.

Time is the school in which we learn, time is the fire in which we burn.

Love is the most difficult and dangerous form of courage. Courage is the most desperate, admirable and noble kind of love.

joi, 25 octombrie 2012

D'ale Anei (Octombrie 2012)

La TV era o ştire despre nişte pirande care-i cereau bulibaşei să le lase să poarte fuste mai scurte.
Ana îşi făcea temele dar o prinde din zbor. Când termină de scris, îmi zice:
- Tata, eu ştiu de ce vor să poarte fuste scurte...
- Cine?
- Ţigăncile.
- Aaa... Ia spune, de ce?
- Păi bărbaţilor lor le plac femeile tinere. Cu fuste scurte. Şi de asta vor să aibă şi ele fuste scurte...
- Aha... M-am prins... Atunci o să mă înţelegi şi pe mine dacă o să mă uit după fete mai tinere şi cu fuste scurte, nu?
- Măăă... Tu vrei bătaie...

vineri, 19 octombrie 2012

My wife say...

My wife say I never listen ...






at least that is what I think she said


joi, 18 octombrie 2012

Femeile astea ...

În esenţă, femeile sunt nişte îngeraşi. Dar dacă le tai aripile, vor zbura pe mătură.

duminică, 14 octombrie 2012

Campioana lu' tata...

Spuneam acum două săptămani, după excursia în Deltă, că cel mai mare câştig al acelei excursii a fost faptul că Ana a dat semne de maturizare preferând să se pregătească suplimentar pentru naţionalele de karate decât să meargă cu noi. Şi mai spuneam tot atunci că nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă nu va câştiga vreo medalie.
E, scurtând povestea, uite că nu a fost cazul. Am venit de la Naţionale. Cu trei medalii. Două de aur şi una de argint.
Doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi să vă prezint pe Ana. Dublă campioană naţională la kata. Individual şi echipe. Şi vice-campioană naţională la kumite. 
Ana. Campioana lu' tata. Vă spun sincer că nu ştiu când a fost ultima oară când am plâns. Plâns de bucurie.

vineri, 5 octombrie 2012

Goosebumps

Azi de dimineaţă m-am trezit la patru şi jumătate. Radek a plecat la cinci de la noi. Voia să ajungă până-n şapte la Romexpo. Eu am mai rezolvat câte ceva la fabrică şi la opt jumate plecam şi eu spre Bucureşti. Am ajuns chiar înainte de a începe concursul. M-am întâlnit şi cu Ionuţ cu care am stat la chibiţat şi bârfit de pe margine. După cum ziceam şi ieri se pare că politica în ring a rămas aceeaşi. Nu vreau să comentez mai mult. Nu are rost. Dar doar ca observator din exterior şi ca unul care are pretenţia că după 12 ani petrecuţi alături de această rasă are ceva experienţă, spun, cu mâna pe inimă, că nu am înteles două-trei decizii din ring. Atâta tot. Dar asta e. 
Hai să revenim la lucrurile plăcute. Zoe, nepoata lui Indy, fata Corei şi a lui Haiko a câştigat locul doi la junioare. Vice-campioană europeană. Brady, tatăl lui Indy a intrat singur în ringul de veterani. Şi bineînţeles a primit titlul de Best Veteran. Dar chiar îl merita. Şi despre acest aspect vreau să vă povestesc ceva. Ei bine, în momentul în care Brady a intrat cu Iva în ring şi au început să alerge, vreo 15-20 de persoane de pe margine au început să aplaude. De cînd mă ştiu nu am mai văzut aşa ceva într-un concurs. Să se aplaude pentru un singur câine. Atâta respect. Atâta respect pentru un câine care, fie că unora le convine sau nu, a marcat realmente showurile şi rasa în ultimii 10 ani. Da. Brady e o legendă. O legendă vie. Efectiv mi s-a făcut pielea de găină...

joi, 4 octombrie 2012

Is it over?

Is it over? Nu ştiu. Nu cred. Nu cred că pasiunea mea pentru malamuţi se va sfârşi vreodată. Mă întreba chiar acum vreo trei ore Radek - îl găzduim peste noapte. A venit pentru Europeanul de mâine de la Bucureşti - Gata? Am terminat-o cu malamuţii? Că nu mi-am mai actualizat site-ul cam de mult. I-am explicat că nu-i aşa. În niciun caz nu am terminat-o. Că din punctul meu de vedere voi avea malamuţi mereu prin curte. Doar că deocamdată am luat o mică pauză. Nu am mai fost pe la concursuri din cauza politicilor duse prin showuri. Şi nu mă refer doar la showurile şi arbitrii români - deşi ele/ei m-au făcut să iau această decizie - oricum chestia asta e generalizată în toată lumea. Îmi pare rău dar nu mai accept ca eu şi câinele meu să fim bătaia de joc a unor nesimţiţi. Asta ca să nu le spun altfel. Să fim lămuriţi de la început. Nu există câinele perfect. Accept defectele câinilor mei. Le ştiu. Că doar nu-s tâmpit. Şi bineînţeles că încerc să le ascund în ring. Ca toată lumea de altfel. Accept ca al meu câine să fie învins de un câine mai bun. Dar nu accept, nu mai accept, ca el să piardă în ring în faţa unui alt câine doar pentru că handler-ul şi/sau crescătorul e o cunoştinţă a arbitrului. Această lume nu este pentru mine. Pierd timp, cheltui bani, îmi fac nervi. Pentru ce? De asta în ultima vreme am selectat showurile în funcţie de arbitrii invitaţi. Iar de trei ani nu am mai fost la concursuri. Am şi avut altceva mai bun de făcut şi nici nu mai aveam chef să-mi chinui câinii doar pentru orgoliul personal. Au destule titluri. Când voi avea un alt câine, voi relua mersul pe la concursuri. Dar doar cât să-i fac un mic palmares. Atât. 
Toţi aceşti ultimi ani am rămas în contact cu lumea crescătorilor de malamuţi. Urmărind în linişte, uneori din umbră, ce a mai apărut, ce s-a mai întâmplat. Nu ştiu ce să mai zic. Stau şi mă gandesc la ceea ce credeam eu acum vreo patru ani că voi face în 2012. La Europeanul care va avea loc la Bucureşti. La doi paşi de casă. Mă gîndeam că voi merge cu Indy. La veterani. Şi mă gândeam că voi avea probabil şi o fetiţă mai tânără cu care să merg la concurs. Indy e năpârlit. N-avea rost să-l înscriu. Fetiţă am fost cât pe aci să iau una de la Gloria. Acum trei ani am avut posibilitatea de a avea prima alegere dintr-un cuib superb şi numeros de-al ei. Mai trebuia doar să plec să mă duc să o iau. Doar că familia s-a opus. Asta e. Deci mâine, la European nu mă duc cu niciun câine. As a matter of fact, nici nu ştiu dacă voi ajunge măcar eu să văd concursul. Meli insistă să mă duc. Pentru că ştie că-mi doresc. Însă sunt prea multe de făcut la fabrică şi parcă nu-mi vine să-i las singuri. Mai vedem mâine dimineaţă...
Deci, stau acum totuşi şi mă întreb... 
- Is it really over? Is it? 
- No... Or... Who knows... Maybe... But... In this case... I think... Tomorrow is a new beginning.

miercuri, 3 octombrie 2012

Să ne culturalizăm: Beştepe

Sâmbătă, când ne îndreptam spre Deltă, după Tulcea, spre Murighiol, am trecut printr-un sat. Beştepe. Hmmm. Ce nume, zic. La care Meli: O fi vrut unul beat să spună "peşte" şi nu i-a ieşit. Funny isn't it? Mi-am adus acum aminte de acest dialog şi am zis să ne "culturalizăm". De unde vine? Care-i originea lui? Scurtă căutare pe net şi aflăm... Originea-i turcă. Şi înseamnă: Cinci (Beş) Vârfuri (tepe).
Am mai învăţat ceva azi? Am învăţat. Hai, înapoi la muncă!

luni, 1 octombrie 2012

"Panseu" de-al Anei (Septembrie 2012)

Şi o întreabă mama lui Petruţ pe mama... "De unde ştie Ana franceză?"...
Păi, de unde să ştiu... Doar că o înţeleg... Franceza e doar puţin mai "accentişată" şi mai străină ca Româna...

duminică, 30 septembrie 2012

În Deltă

Weekendul ăsta am ajuns la Uzlina. Eu şi Meli am fost pentru prima oară în Deltă.  A trebuit să împlinim 38 de ani şi 12 de căsnicie ca să ajungem şi pe acolo. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Vreme superbă. Peisaje deasemenea. Eu am prins un peşte. Cel mai mare peşte din viaţa mea. Juma' de kil'. Dar nu-s pescar împătimit. Aşa că nu se pune. De fapt cred că e prima oară când pescuiesc după o pauză de vreo 22-23 de ani. Meli pe de altă parte a pescuit pentru prima oară în viaţa ei. La foc continuu. Şapte peşti în două ore. Fiecare tot pe la 400-500 de grame. Trei caraşi şi patru bibani. 
Dar cel mai mare câştig al acestei excursii a fost faptul că Ana nu a venit cu noi. "Ce tată iresponsabil eşti..." aţi putea spune. Staţi aşa, să vă explic. Ana trebuia să vină şi ea cu noi. Dar Sensei a pus un antrenament suplimentar în weekend pentru cei pe care vrea să-i ia la Naţionale. Nu era o mare problemă dacă lipsea, dar Ana s-a gândit puţin şi mi-a spus că vrea să rămână acasă cu ai mei. Să se antreneze pentru o medalie la Naţionale. În acel moment am fost cel mai fericit tată. Am văzut un copil luând singur-singurel decizia de a renunţa la distracţie şi a munci pentru a-şi atinge visul. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă nu va câştiga vreo medalie. Nu. Vom vedea ce va fi peste două săptămâni. Concurenţa va fi mare. Însă mai rar vezi o astfel de atitudine la un copil de 8 ani. Iar copilul ăla, este al meu.

miercuri, 26 septembrie 2012

Am I flying?

Mi-a trimis astăzi Costi o poză de la Câmpina. Nu am ce să mai comentez. Am povestit despre concurs tot ce era de povestit. În plus, o fotografie poate transmite mai mult decât ai putea exprima în o mie de cuvinte.  
Nu m-am gândit până acum să fac un top al pozelor mele împreună cu Ana, dar dacă aş face-o, probabil aceasta ar fi pe podium.

luni, 24 septembrie 2012

Două

Nu ştiu de ce, dar anul ăsta nu prea am avut chef de fotografiat. Nu am fost în căutare de subiecte. Am ţinut doar FT3-ul lângă mine şi le-am lăsat pe ele să vină către mine. 
Am fost abordat de două ori. 
O dată în primăvară. Când mă întorceam spre casă de la cursurile de grafică. Mă apropiam să intru într-o zonă cu furtună iar peisajul era mult prea spectaculos să nu încerc să-l imortalizez. Iar a doua oară, săptămîna trecută. Ana era să treacă cu trotineta peste un fluture. Fluture care nu mai putea zbura. Aşa l-am observat. L-am luat de pe ciment şi l-am pus printre flori. Şi dacă tot nu putea zbura i-am făcut vreo 20 de poze. Doar-doar voi putea alege una din ele. Am avut noroc.
Per total sunt mulţumit cum au ieşit ambele. Având în vedere şi cu ce aparat au fost făcute şi de minimul de postprocesare de care au avut nevoie pot spune că sunt foarte mulţumit. E drept, poate că ar fi ieşit şi mai bine cu un 7D sau 5D MkII. Sau poate cu noul 6D. Oricum aceste camere (sau măcar una dintre ele) rămân la stadiul de vis erotic pentru mine. Deocamdată.

duminică, 23 septembrie 2012

A program, please...

From the concert of life nobody gets a program.


Proverb olandez, citit de pe o farfurioară în Delft

joi, 20 septembrie 2012

Cawian

Ar mai fi ceva de povestit din excursie. Ceva peste care am sărit intenţionat pentru că nu-şi avea locul în povestire. Şi ar fi fost şi mult de povestit. Vă veţi convinge de asta. 
În prima zi a excursiei, după ce ne-am lăsat bagajele la hotel, am plecat direct spre Montmartre. Montmartre care în urmă cu două secole era un sătuc la marginea Parisului, înconjurat de podgorii, sătuc care lipsit fiind de taxele pariziene şi ajutat de vinul produs de călugăriţe a făcut să fie căutat de amatorii de băute, apoi făcându-şi loc pe aici localuri pentru diverse plăceri, decadente sau nu. Bun. După ce baronul Haussmann la cererea lui Napoleon al III-lea a început redesenarea capitalei şi după ce Montmartre a devenit parte a Parisului ca cel de-al 18-lea arondisment, aici, pe deal, a început să se mute viaţa boemă a Parisului. Nu ştiu ce compozitori sau poeţi au trăit pe aici, dar cu certitudine vă pot spune că în piaţa de lângă Sacre Coeur şi pe străzile din jur au locuit, trăit, pictat, nume precum Monet, Manet, Renoir, Sisley, Pissarro, Degas, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Utrillo, Dufy, Dali, Modigliani sau Picasso. Deci trebuia să ajung (iar) în Place du Tertre. Fusesem aici şi în urmă cu 11 ani dar îmi doream să-l revăd. Şi, de ce nu, poate reuşeam şă-mi iau singurul lucru-cadou pe care mi-l propusesem să mi-l iau în această excursie. Un tablou. Dar numai dacă se ivea ocazia.
Ideea e că Place du Tertre de acum nu mai este ce era acum 120-130 de ani. Cred că aproape jumătate din cei de acolo schiţează portrete pentru turişti. O altă treime cred că pictează doar tablouri cu tematică pariziană, picturi mai mult fotografice, dacă mă pot exprima aşa, cu culori cât mai vii, ţipătoare mai degrabă, pentru a fi cumpărate eventual ca simple suveniruri. Cât rămîne? O şesime? Da. Cred că deabia la unul din şase pictori s-a întâmplat să stau mai mult de 10-15 secunde în faţa tablourilor lui. Dar şi printre aceştia erau destui, să nu le spun imitatori, dar prin ale căror picturi să găsesc măcar una despre care să zic: "Da, asta-mi place. Îmi place aşa de mult că vreau să fie a mea!". Adică, nu mă deranjează să am pe perete un tablou pictat în stilul lui Rembrandt sau Monet, dar vreau ca acel tablou să-mi transmită ceva. Iar dacă nu mă face să mă minunez, dacă nu mă face să-mi pun întrebări, măcar să-mi ofere un sentiment de bucurie când mă uit la el. Ca o paranteză acum, în excursia asta am avut şansa să văd mii de tablouri celebre. Tablouri excepţionale. Dar ştiţi ceva? Am impresia că pentru mine au fost doar câteva sute. Adică restul, deşi pictate de pictori celebrii, nu mi s-au părut a fi aşa excepţionale. Privindu-le am avut uneori sentimentul că respectivele erau preţuite mai mult pentru semnătura şi vechimea lor decât pentru ceea ce-mi transmiteau. Am avut impresia că şi în lumea picturii, ca şi în cea de zi cu zi, eticheta contează mai mult decât haina. Că brandul bate conţinutul. Dar hai să admit că ora-i târzie şi poate aberez eu.
În fine, în toată piaţa am găsit două standuri la care să stau mai mult. Erau la 10 metri unul de celălalt. Bine, nici piaţa aia nu-i cine ştie ce imensitate. Dar am stat minute bune, când la unul când la celălalt. Luând tablou cu tablou şi analizându-l. Unul picta în stil impresionist. În ulei. Pe pânză. Cu cuţit. Aşa cum îmi place mie. Asta e, recunosc, sunt fan al acestui stil. Însă oricât îmi doream, nu am văzut tabloul care să spun: "Ăsta-i!". 
Celălalt pictor avea alt stil. Avea ceva fauvist-expresionist în picturile lui. Una din picturi, de fapt prima pe care am pus ochii trecând pe lângă standul-şevalet, m-a făcut să-mi zic: "Da. Uite o pictură interesantă. Să te mai întorci p-aici...". Aşa că după ce am renunţat la a lua o pictură în stil impresionist doar de dragul impresionismului, m-am întors. "Ia să mă uit mai în amănunt la standul tipului cu fata cu ochi albaştrii-gri". Şi m-am uitat, şi m-am uitat, şi am tot găsit lucrări interesante. Vreo şase. Parcă-mi venea să le iau pe toate. Dar nu-mi permiteam. Bine că-mi permiteam să-mi iau şi una! Acum unşpe' ani, nici măcar pe aceea nu mi-o puteam lua. Dar deh, acum e criză şi preţurile erau mai umane. În fine, am tot restrâns selecţia până au rămas trei. Acel prim tablou zărit, plus alte două. Le-am întrebat şi pe fete ce cred, că de, tabloul urma să stea cu ele în casă. Meli-mi arată pe unul din cele două. Ana mi-l arată şi ea pe favoritul său. Şi nu rezolvăm nimic. Adică selecţia tot nu se restrângea. Mie-mi plăceau toate trei. Aşa că având drept de veto şi mai pierzând câteva minute pentru a mă decide, l-am ales pe el. Pe tabloul cu fata cu ochi albaştrii-gri. Nu ştiu exact de ce. Faţa asta are o expresie pe care o poţi interpreta în diferite feluri. Apoi sunt mai multe personaje în tablou şi se pot ţese mai multe poveşti în jurul lor. Nu ştiu. Tabloul ăsta are un "quelque chose". Un ceva care nu l-am descifrat. Şi probabil de asta l-am şi ales. 
Câteva cuvinte acum şi despre artist. În timp ce-mi împacheta tabloul mi-a arătat că-mi pune o carte poştală, un fel de carte de vizită, şi un pliant cu date despre el şi expoziţiile sale. Abia ajuns acasă am apucat să le citesc şi să fac legături. Văzusem că tablourile lui sunt semnate Cawian. Chiar mă gândeam oare ce nume e. De ce origine. Ei bine Cawian e kurd. Născut în 1951, deci are 61 de ani, dar nu-i dai. A absolvit in 1975 şcoala de arte în Bagdad. Apoi în 1980 a absolvit şcoala de arte frumoase în Paris. Iar trei ani mai târziu şi-a luat masteratul în istoria artei şi arheologie la Sorbona. A avut destule (vreo 20) expoziţii atât personale cât şi în grup, în diverse ţări. Şi cam atât. Oricum şi fără aceste date, impresionante sau nu pentru unii sau alţii, el rămâne pentru mine cel ce a pictat fata cu ochi albaştrii-gri.

duminică, 16 septembrie 2012

OPQS TTT WC

Omega Pharma - QuickStep Team Time Trial World Champions. Yeees! Campioni Mondiali. Primii campioni mondiali. De ce primii? Pentru că până acum nu a existat această probă (pentru echipele profesioniste) la mondiale. 
Eu, din capul locului, aveam două echipe favorite: BMC-ul şi Omega Pharma. BMC-ul pentru că-i echipa lui Thor si Omega Pharma pentru că e cea a lui Tom. Dar pentru că Thor nu se află la mondiale, de fapt el se reface acum, bine măcar că i s-a descoperit cauza sezonului slab, o miozită, Omega Pharma a devenit prima mea favorită. În afară de cele două mai erau încă cel puţin alte 4-5 echipe care plecau şi ele favorite prin prisma loturilor. 
Omega Pharma a făcut totuşi un sextet de vis, care a învins la limită BMC-ul, cu doar trei secunde, chiar am stat cu sufletul la gură, dar a spulberat restul echipelor. Şi nu numai că le-a spulberat dar a făcut-o într-o manieră emfatică. Au trecut linia de finiş toţi cei şase pe când celelalte favorite au trecut această linie în doar cei patru necesari opririi cronometrului.
La final, să-i menţionăm pe cei şase magnifici:
  • Tom Boonen
  • Sylvain Chavanel
  • Tony Martin
  • Niki Terpstra
  • Kristof Vandewalle
  • Peter Velits

vineri, 14 septembrie 2012

Ziua a zecea

Am ajuns să povestesc şi despre cea de a zecea zi a excursiei noastre. A fost practic doar jumătate de zi rezervată vizitării Bruxelles-ului pentru că dupăamiază aveam deja avion spre Frankfurt. Frankfurt de unde schimbam spre Bucureşti. Am plecat de dimineaţă de la hotel, am trecut pe lânga Atomium. Doar ne-am pozat cu el. Mi-ar fi plăcut să am timp măcar să-l urc pe scări măcar dacă nu să-l vizitez. În fine. Am oprit apoi puţin lângă Palatul Regal şi după aceea autocarul ne-a lăsat lângă Catedrala sfinţilor Michel şi Gudule. Am vizitat catedrala şi am luat-o la pas spre Piaţa Mare trecând prin Galeriile regale St. Hubert. Din piaţă ne-a dus să-l vedem pe Manneken Pis, omuleţ care chiar îşi merită diminutivul. Eu trăiam cu impresia că-i mai mare. După aceea am avut timp liber vreo două ore, ore pe care noi le-am petrecut tot prin centru. Ne-am întors la hotel, mers la aeroport după care au urmat zborurile spre casă. 
Cam asta a fost excursia noastră. Destul de lungă, obositoare, cu plusuri şi minusuri. Per total o excursie frumoasă ce a meritat să fie făcută. 

La final, hai să fac o listă cu câteva highlight-uri ale excursiei, pentru mine:
  • - La Paris, Musee d'Orsay şi plimbarea pe Sena
  • - La Londra, National Gallery  (care chiar dacă o ştiam, o voi vizita oricând cu plăcere)
  • - La Amsterdam, Rijksmuseum şi Van Gogh Museum
  • - Bruges
  • - Gent. Ohhh, Gent...

miercuri, 12 septembrie 2012

Patru dintr-o lovitură

Să continuăm cu povestirea excursiei. Ziua a noua. Plecăm de dimineaţă de la hotelul din Leiderdorp şi ne îndreptăm spre Haga. Scurte opriri la Palatul Păcii şi Tribunalul Penal Internaţional, apoi ne îndreptăm spre Binnenhof, sediul parlamentului lor, ministere, bla, bla, bla. Liberi prin oraş timp de o oră. De acolo plecăm spre Delft.
Delft, orăşel renumit pentru ceramica produsă, orăşel unde vizităm piaţa centrală cu magazine, restaurante, primăria şi biserica cea "nouă" (de pe la 1300). Frumoase şi biserica şi primăria. Dar şi ceramica. Din Delft plecăm spre Anvers.
Anvers care pe la 1500-1600 şi-a trăit vremurile de glorie. Anvers unde noi, românii, am avut ca reprezentant un mare căpitan de navă. Personal, n-am fost impresionat de oraş. Destule clădiri vechi, frumoase, dar în general un oraş cu o arhitectură nu prea unitară. Prea amestecată, prea pestriţă pentru gustul meu. În Anvers ne-am plimbat timp de vreo două ore în special prin centru pe lângă primărie şi catedrală. Din Anvers am plecat spre Gent.
Gent care aş putea spune că a fost desertul sufletesc al celei de a noua zile de călătorie. Ce să spun? Dacă despre Brugge spuneam că e o bijuterie de oraş, ei bine, Gent-ul este o nestemată. Mi-a plăcut enorm acest orăşel cu un superb centru, cladiri medievale sau măcar cu aer medieval, cu o atmosferă liniştită şi lejeră. Dacă aş fi pus să fac un clasament al oraşelor mai micuţe (cu o populaţie de maximum 3-400.000 de locuitori) în care mi-ar plăcea să locuiesc, ei bine, Gent-ul ar ameninţa foarte serios primul loc ocupat de Florenţa. De fapt, ar fi o luptă la cuţite din care nu prea ştiu cine ar ieşi câştigător. Probabil că Gent-ul. Dacă aţi fost acolo, ştiţi la ce mă refer. Dacă nu, trebuie să ajungeţi acolo. Credeţi-mă pe cuvânt.
Şi uite cum, într-o singură zi, am dat gata patru oraşe. Patru! Dar ultimul... Ultimul, m-a dat el pe mine gata...

marți, 11 septembrie 2012

Mucea

Am fost, sunt şi voi rămâne fanul lui Nole. Aşa cum voi fi în continuare fanul oricărui alt jucător aflat într-o stare de graţie în care tenisul practicat de el să nu poată fi contraatacat în niciun fel, de niciun alt jucător. Vreau să văd tenis adevărat.
Nu am văzut prea mult din US Open-ul de acest an. Dar am zis măcar finala băieţilor să o urmăresc, chiar dacă ora era târzie.  După primele trei ghemuri  mă SMS-eam cu Gabi, Gabi spunând că nu contează că vom pierde toată noaptea, că oricum nu dormise nici ultimele două nopţi iar eu propunând să ne luăm liber şi câteva ore de la serviciu pentru că meciul va fi lung. Eu unul, nu am rezistat să-l văd în întregime. Mai vedeam ceva, mai aţipeam, mă trezeam la loc, aţipeam iar, s.a.m.d. Dar oricum televizorul l-am închis pe la 4.20, după ce s-a terminat şi ceremonia de premiere.
Nu ştiu, dar când îl văd pe Andy Murray parcă văd pe unul... Muflea, Mucea, ceva de acest gen. Unul în care s-a investit foarte mult - şi speranţe şi timp şi energie şi bani - cu un joc frumos, nimic de zis, dar cam labil şi mai ales în momentele importante. Senzaţia mea a fost că turneul ăsta Andy deşi în continuare labil, a profitat la maximum de ce i s-a oferit de către adversari. Atât şi nimic mai mult.
Ceea ce voi spune acum poate fi categorisit ca "sour grapes" de către fanii lui de pe forumuri. Vă asigur că nu-i aşa. Ei bine, în momentul în care Nole a făcut acel ultim retur puţin afară iar Andy a câştigat primul său Turneu de Mare Şlem, după cinci finale disputate, senzaţia mea a fost că Mucea şi-a luat în sfârşit Bac-ul. În sesiunea din toamnă.

luni, 10 septembrie 2012

6 din 18

Au fost publicate rezultatele de sâmbătă de la Câmpina. La categoria Family au fost 18 echipe la Amatori şi 8 la Avansaţi. Noi am terminat pe 6 la Amatori. 
6 din 18. Nu-i rău. Prima treime. Ana-i superfericită. M-a pus să-i fac o copie după clasament ca să se laude pe la prieteni. 
E... acum mă gândesc că ar fi frumos să prindem vreodată şi un 6 din 49... Dar ca să-ţi iasă asta, trebuie să mai şi joci ...

duminică, 9 septembrie 2012

La Vuelta 2012

N-am prins Vuelta de anul ăsta de la început. De fapt am prins doar prima etapă. Contratimpul pe echipe. Apoi am plecat în excursie şi timp de 10 zile am urmărit-o, atât cât am putut, furând juma' de oră din somn, încercând să prind dimineaţa rezumate pe la ştirile sportive sau pe net acolo unde prindeam câte un wifi gratuit.
Oricum lupta lui Alberto cu Purito prin munţi a fost una epică. De mult timp nu am mai văzut un Mare Tur aşa animat. Aşa spectaculos. Mi-aş fi dorit să-l văd pe Purito câştigând. Din două considerente. Primul: atât Alberto cât şi Alejandro au fost prinşi (şi suspendaţi) pentru dopaj în trecutul apropiat. Foarte apropiat. Dar mai ales pentru al doilea. Acela de a muri capra vecinului. Vecinul Wiggins. Wiggins care momentan e pe primul loc în clasamentul UCI iar Purito pe doi.
Bine, eu aş fi preferat să-l văd acolo, pe primul loc, pe Tom Boonen al meu. Dar dacă tot ar fi să piardă în faţa cuiva, aş fi preferat ca acela să fie Purito, nu Wiggo. Din cei doi Purito a avut un an mai bun, părerea mea.
În fine, după cum spuneam, de foarte mult timp nu am văzut un Mare Tur atât de animat. Un tur care să mă ţină cu sufletul la gură aşa de mult. Azi însă a trebuit să spun... Adios la Vuelta... 
Hasta la proxima!

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Câmpina MTB

Câmpina MTB. Race for autism. Am auzit pentru prima oară de competiţia asta acum vreo lună. La vreo două zile după, mă anunţă şi Elena şi Mircică şi Costi. Costi care a fost chiar implicată în organizare ea lucrând acum la Romanian Angel Appeal.
Ideea era că atunci nu ştiam sigur dacă vom ajunge. "Vom" pentru că voiam să mă înscriu cu şi pentru Ana. Şi "nu ştiam sigur" pentru că nu ştiam dacă nu cumva trebuia ca azi să-i scoatem la biserică pe noii fini, Ştefan şi Letiţia. Dar cum trebuiau să treacă opt zile de la cununie pentru a face asta, însemna că azi suntem liberi. Liberi să mergem la concurs. Şi atunci, am mers. Ce să spun despre el? Startul s-a dat cu aproape o oră întârziere dar asta din cauza înscrierilor foarte multe la număr. Organizarea, în rest, bună. Traseul a fost scurt dar solicitant. Bine, nu solicitant pentru mine. Adică mă gândesc că solicitant ar fi fost dacă mă băgam singur la traseul mediu. Dar pentru Ana, da, a fost solicitant. Urcări, coborîri, denivelări, foarte multe denivelări, sincer, când m-am dus de unul singur în recunoaştere (atunci când s-a anunţat întârzierea startului) şi când am văzut cum arată traseul, mi-am zis: "În ce ai băgat copilul? Din nou..." (vezi TransAlpin-ul).
Ei bine, copilul s-a comportat exemplar. Bun, l-am ajutat şi eu. Şi pe urcări, cu forţă brută, şi pe coborâri, stând cu gura pe ea să fie atentă, dar per total s-a comportat peste aşteptările mele. Chiar dacă gâfâia uneori, nu voia să se oprească. Nici în ruptul capului. Se tot uita în spate ca nu cumva să fie prinsă din urmă. Deabia-deabia mi-a ascultat sfaturile de a o lăsa mai uşor pentru a-şi doza efortul. Iar pe coborâri m-a uimit. Au fost câteva destul de grele, abrupte, cu multe denivelări, cu mult pietriş ce te făcea să derapezi şi fără ceva experienţă aveai destule şanse să cazi. Ei bine, n-a căzut. Ba a mai şi evitat şi depăşit superb de 2-3 ori alţi copii, chiar mai mari ca ea, pe coborârile alea.
Ca regrete, două. N-am putut să stăm până la final. Aş fi vrut să ştiu pe ce loc am terminat. Din câte ştiu eram înscrise 25 echipe pe traseul de Family. Dar au fost împărţite-n două. Family Amatori (cei care făceau o tură de 5 km) şi Family Avansaţi (care făceau două ture). Dar mai e posibil ca azi să se mai fi înscris şi alţii. În fine, vom vedea...  Iar celălalt, mi-am uitat aparatul foto acasă. N-am făcut poze. Am făcut noi unele cu mobilul dar parcă nu-i acelaşi lucru.
Final. Câmpina MTB. Cursă şi atmosferă frumoasă. Probabil vom reveni. Iar dacă ne daţi tricouri şi medalii frumoase ca cele de anul ăsta, cu siguranţă vom reveni... :)

joi, 6 septembrie 2012

Ziua a opta

Cea de a opta zi a excursiei a fost rezervată vizitării Amsterdamului si Rotterdamului. Despre Rotterdam nu voi povesti prea mult pentru că a fost planificat spre seară şi doar o plimbare de o oră şi ceva. Acolo am plecat din zona caselor în formă de cub, apoi spre şi pe chei mergând până la Erasmusbrug. Rotterdamul aşa cum spunea şi ghida e un oraş unde se pune accentul pe muncă. Oraş modern şi n-am prea multe de spus despre el. 
Revin la Amsterdam. Amsterdamul este oraşul distracţiei. Şi al bicicletelor. Păi frate, ce am văzut pe acolo... Nu cine ştie ce biciclete, dar multeee... Multe. Ziua de duminică a fost in general noroasă. Cu ploi de 10-15 minute, de vară. Am vizitat mai întâi Rijksmuseum. Muzeul naţional. Cu o gramadă de obiecte de artă dar şi cu foarte multe picturi de Vermeer, Rembrandt şi mulţi alţi pictori olandezi. Anei i-au plăcut căsuţele pentru păpuşi iar în zona de ceramică m-a rugat să-i fac poză unei viori din porţelan. Apropo de poze, Rijksmuseum a fost singurul muzeu vizitat în care am avut voie să facem poze, fără bliţ ce-i drept, dar şi fără stresul de a fi prins făcând poze pe ascuns... :)
Am avut la dispoziţie vreo două ore în Rijksmuseum după care urma plimbarea pe canale. Chiar mă gândeam că nu va fi cine ştie ce plimbarea pentru că tocmai începuse ploaia şi parcă n-aveam chef de apă şi jos şi sus... Am avut totuşi noroc pentru că până am ajuns la Gara Centrală ploaia s-a oprit, iar până ne-am îmbarcat a ieşit şi soarele. Plimbarea a fost drăguţă, a durat vreo oră, oră care îţă dă o imagine de ansamblu şi o anumită dimensiune a Amsterdamului. Ne-am întors apoi de unde am plecat şi am luat-o la picior pe Damrak am trecut de Beurs van Berlage care din câte am înţeles e fosta lor bursă de mărfuri, am ajuns în piaţa Dam unde-i Palatul Regal apoi în continuare-n jos până la piaţa monetăriei cu turnuleţul Munttoren. Acolo s-a dat timp liber vreo trei ore pentru ca fiecare să facă ce doreşte. Majoritatea s-au dus la Madame Tussauds. Alţii la cumpărături. Alţii s-au dus să vadă Red District. Fetele mele s-au băgat la McDonalds urmând ca după aceea să traverseze strada şi să vadă piaţa de flori. Eu? Eu m-am orientat pe o hartă din staţia de autobuz şi am luat-o spre Rijksmuseum cu destinaţia finală Muzeul Van Gogh. Am mers vreo 3-400 de metri după care am luat-o la fugă. Nu din criză de timp ci pentru că începuse iar să plouă. Şi ploua din ce în ce mai tare. Ajung eu la Van Gogh şi mă aşez la coadă. Destul de lungă. Am stat o jumătate de oră doar până am cumpărat biletul. Bine că s-a oprit măcar ploaia. Înăuntru, altă surpriză. Alte două cozi. Una la garderobă unde trebuia să las rucsacul şi alta la verificarea pentru securitate. Într-un final, intru şi eu. Unde intru? Intru în raiul fanilor lui Van Gogh. Nu pot descrie de câtă bucurie am avut parte urmărind pe-ndelete, în linişte, cât vreau eu fiecare tablou al său dar şi cele ale contemporanilor săi, pentru că în muzeu nu se gasesc doar tablourile lui Vincent. Ca fapt divers, lucrările erau structurate, grupate pe perioade definite, perioada de început, apoi cea în care a stat la Paris, apoi Arles, Saint-Remy şi la final Auvers-sur-Oise, astfel încât chiar şi un neiniţiat putea vedea cum a evoluat stilul său. După vreo oră şi un sfert, timp în care am luat tablou cu tablou, unele chiar de mai multe ori la rând, a trebuit să plec să mă întâlnesc cu fetele la piaţa de flori. Acolo, ele m-au dus direct la florile care le plăceau. M-au lăsat pe mine să aleg bulbii (cei de lalele erau la pungă, dar cei de Amaryllis erau cu toţii într-un coş din care a trebuit să aleg). Mergem la băiatul care-i vindea iar acesta-mi zice, în cea mai neaoşă română: "Aţi ales un bulb bun. Nu ştiu cum dar alţii nu-i aleg cum trebuie..." :)
Plecăm noi mai departe spre punctul de întâlnire. În piaţa Dam îi fac câteva poze Anuţei cu porumbeii de pe acolo (dacă cu cei din Trafalgar Square nu mi-a ieşit pasenţa) bineînţeles cu ajutorul unor firimituri rămase dintr-un sandwich. Apoi începe iar ploaia. Ne refugiem pe un gang cu multe magazine şi restaurante. Trecuse mult de ora prânzului. Mi se face foame. De fapt, aveam poftă de ceva dulce. Văd o tonetă cu vafe belgiene. Aleg una glazurată cu ciocolată. Vânzătorul mă întreabă daca nu m-ar interesa una specială. Hai măi, ia să vedem cum faci tu speciala asta. O bagă la microunde, apoi îmi pune două cupe imense de îngheţată peste, frişcă împrejurul îngheţatei, apoi îi trage două rânduri de topping, unul cu ciocolată rasă şi celălalt ciocolată lichidă şi la final mai înfige un beţigaş Finetti în ea. Am mâncat toţi trei din vafă, şi, cel puţin pe mine, m-a săturat. Aşa da specială... 
Cam asta a fost experienţa mea amsterdamiană. Amsterdam-ul nu-i un oraş în care să vreau să locuiesc. Nici pe departe. Dar să-l vizitez din nou, să aprofundez din ceea ce are de oferit, da. Cu siguranţă, DA!

marți, 4 septembrie 2012

Una caldă, alta rece

După cum spuneam, în ziua a şaptea am avut parte de două experienţe. Una plăcută şi alta neplăcută. Începem cu cea neplăcută, nu numai pentru a scăpa de ea, dar şi pentru că aceasta a fost cronologia. 
Plecăm noi la ora 10 din Londra pentru că deabia la ora 15 aveam rezervarea făcută la ferry-ul din Dover. Cei de la agenţie îi spuseseră ghidei că puteam ajunge şi mai devreme dar nici prea devreme pentru că riscam să aşteptăm în Dover până la ora stabilită. Ajungem noi mai devreme, ne îmbarcăm, urcăm cu toţii pe puntea cea mai de sus şi plecăm. În timp ce verificam mailurile (aveam Wifi gratuit pe navă) simt cum începem să ne legănăm. Văzusem în timp ce ne apropiam de Dover că pe Canal erau valuri destul de mari, chiar făcusem o glumă spunând că va trebui să aşteptăm în Dover până se mai linişteşte marea. Şi cum ziceam, începem să ne legănăm. Sus-jos, stânga-dreapta ş.a.m.d. Frate, ma apucă un rău de mare, de nu-mi vine să cred. Nu credeam că mi se poate întâmpla tocmai mie aşa ceva. Începe să mă doară capul, în stomac şi capul pieptului simţeam un mare gol, bine că mâncasem doar de dimineaţă şi nu foarte mult, pentru că altfel cred că şi vomam pe acolo. Ca să nu mai spun că am început să şi transpir ca un porc. Pe navă erau 18-19 grade Celsius şi eu transpiram, stând pe loc, de parcă aş fi mers cu bicicleta pe 45 de grade. Au fost cele mai urâte momente din toată excursia. O oră şi jumătate de groază. De groază prin prisma modului în care mă simţeam pentru că nu m-am gandit nici un moment că nava ar putea lua apă şi intra în derivă sau scufunda. N-aveam eu stresuri d'astea cu toate că erau valuri de 4-5 metri care se spărgeau de vas şi stropii ajungeau pînă pe geamurile celei de a 5-a punţi pe care ne aflam noi. Nici când am coborât la Calais nu mă simţeam prea bine şi această senzaţie a cam ţinut tot drumul pâna la Bruges.
Bruges care este o bijuterie de oraş şi al cărui tur pietonal prin centru m-a mai întremat. Aceasta a fost experienţa plăcută a celei de a şaptea zile. Brugge (numele flamand) şi ciocolata lui. Primul meu contact cu ciocolata belgiană, acasă la mama ei.

luni, 3 septembrie 2012

Days 3-6

Nu am prea multe de povestit şi detaliat despre ce am făcut în excursie din ziua a treia până în cea de a şasea.
Ziua a treia. Am vizitat Versailles-ul. Dacă era după mine nu l-aş fi vizitat. Dar am intrat mai mult pentru Ana. Părerea mea e că coada imensă la care trebuie să stai nu-şi are obiectul. Sau hai să spunem că acest palat nu-i genul meu... În drum spre Calais ne-au pus în autocar Made of Honor. Faptul că-l am pe DVD înseamnă că îmi place să-l revăd. Am trecut apoi Canalul cu ferryboat-ul. De la Dover ne-am deplasat spre Canterbury. Catedrala era închisă la ora aia. No problem. Oricum o văzusem. Apoi pe drumul spre Londra ne-au mai pus o comedie pe ecrane. De cazat am fost cazaţi în cartierul evreiesc. În apropiere de Hampstead Heath şi Furnival House în consecinţă. Dar n-am avut timp să ajung acolo în acele zile.
Ziua a patra a constat în "descoperirea Londrei, pietonal". Not so many discoveries for me. None actually. Nevertheless, nice change of view compared to Paris. 
Ziua a cincea aş putea-o numi "ziua muzeelor londoneze". Am început ziua cu British Museum. Şi pe el îl văzusem, chiar de două ori, dar mereu găseşti ceva surprinzător acolo. A urmat St. Paul's Cathedral dar înainte de a ajunge acolo eu am luat metroul şi m-am dus la Banca Angliei. Cu o zi înainte dorind sa-i luăm Anuţei ceva de mîncare am descoperit că aveam 35 de lire în bancnote scoase din uz iar singura bancă ce le mai schimba era Bank of England. Dar nu am pierdut mai mult de o oră cu tot drumul şi timpul petrecut în bancă. După St. Paul's a urmat National Gallery. National Gallery de care nu mă satur niciodată. Apoi am mers pe jos până la Covent Garden, la care, deşi aproape de Trafalgar Square şi Charring Cross pe unde treceam aproape zilnic, nu am ajuns nici măcar o dată în urmă cu 12 ani. 
Aceasta a fost cam singura noutate în bucata de excursie petrecută în Anglia pentru că în cea de a şasea zi am fost la Windsor, Oxford şi Stratford. Da. Le văzusem deja. Şi nu toate într-o zi, ci pe îndelete. Dar Anuţa trebuia să vadă măcar atât.
Urmează să vă povestesc despre două experienţe din ziua a şaptea. Una plăcută şi alta neplăcută. Dar despre ele, poate mâine.