joi, 18 decembrie 2014

Legea

Din seria "D-ale Anei"...

- Tata?
- Da
- Deabia aștept să văd cum s-a tuns mama ...
- Nu s-a tuns. S-a vopsit.
- Ce culoare?
- Ciocolatiu închis
- Vreau și eu să mă vopsesc.
- Tu? Ce culoare?
- Albastru. De fapt negru.
- Negru cu reflexii albastre?
- Da
- Auzi, dar cine crezi tu că-ți dă voie să te vopsești?
- Îmi dă voie ... 
- Cine?
- Legea ...
- Care lege?
- Legea modei!

Q.e.d.

joi, 11 decembrie 2014

Leul deşertului

Am fost la Leul Deşertului. În special pentru Radu Beligan şi Maia Morgenstern. Primul spectacol cu ei doi pe scenă. Comedie.
Tragedia a fost că în sala Casei Sindicatelor din Târgovişte nu erau mai mult de zece grade Celsius. Aburii treceau printre dinţii încleştaţi, mâinile ne îngheţaseră iar Maia intră pe scenă într-un furou. Apoi tot restul piesei a purtat o rochie, fără mâneci. Arta cere sacrificii dar sper să nu-şi fi sacrificat sănătatea. Nici ea şi nici ceilalţi actori. Actori ce nu au ezitat să improvizeze iar printre replici să strecoare apropouri la gerul din sală.
"Am venit de jos, de la căldură, aici ... la aer condiţionat..."
"E imposibil ca percepţia normală să nu fie afectată de frigul ăsta..."
"Simt o briză aici în seră..." 
"Iubirea mea... Regina mea de gheaţă... Crăiasa Nordului..."
"Lasa-mă! Lasa-mă! Lasă-mă ... să mă duc la căldură..."
Şi multe, multe altele. Nu le mai reţin. Ce ţin minte însă e că timp de două ore m-am lăsat dus în altă dimensiune de către Maia, Radu, Lamia, George, Tania și Mircea. O dimensiune în care frigul a dispărut.
Chapeau! Et je Vous Remercie!

marți, 9 decembrie 2014

Soare!

Trei săptămâni de când n-am mai prins o rază de soare... Trei săptămâni cu ploaie, lapoviță. zăpadă, ceață și cu o permanentă pătură de nori cenușii...
În sfârșit, Soare! Șoseaua s-a uscat ca prin minune. Nu e cald dar pot ieși cu bicicleta! Mă trezesc. Vai de capul tău, Răzvane. Ai ajuns să ai vise erotice cu asfalt uscat...

duminică, 7 decembrie 2014

D'ale Anei (Decembrie 2014)

Duminică ploioasă. Furăm o fugă pe la mall. Ana fericită că a găsit free wi-fi a tot stat cu nasul în telefon. Instagram. Facebook. Messenger... 
Plecăm. În primul sens giratoriu, Ana zice:
- Ce fraieră suuunt! Am fost prin magazine și nu m-am uitat și eu după ceva pentru mine ...

luni, 1 decembrie 2014

One love

One love. One of the many...



sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Diaspora

"Auziți? Dar Diaspora asta ce e? Un oraș din altă țară?" 
Nuți. Manechiuristă.

marți, 25 noiembrie 2014

Mândrul tată

Am spus că sunt mândru de ea şi că orice ar face tot mândru aş fi, dar duminică Anuţa a plusat. Aproape să plesnesc de mândrie, nu altceva. A câştigat încă două medalii de aur la Campionatele Naţionale Shito Ryu Tradiţional şi Kobudo. Avem trei ani la rând în care e dublă campioană naţională. Acum doi ani la kata şi echipe. Anul trecut la kumite şi echipe. Acum la tradiţional şi kobudo. Dacă punem la socoteală şi titlurile de vice-campioană la kumite de acum doi ani şi de anul ăsta şi la kata şi kobudo anul trecut realizăm că suntem pe drumul cel bun. 
Ziceam că "aproape" am plesnit de mândrie. De ce nu am plesnit? Pentru că sunt destul de realist şi nu îmi place mă îmbăt cu apă rece. Bine, nici cu vin nu-mi place. Nu-mi place să mă îmbăt. Punct. E mai uşor să ajungi pe primul loc decât să te menţii acolo. Rezultatele astea nu fac decât să o oblige să muncească şi mai mult. Dar am încredere în ea. :)


Finala kobudo, cu Raluca:


Finala tradiţional, cu Ioana:

miercuri, 19 noiembrie 2014

D'ale Anei (Noiembrie 2014)

- Tata, mi-a căzut o măsea!
- Şi câţi lei vrei să îţi dea Zânul Măseluţă?
- 50 de lei pentru dinţii normali şi 100 de lei pentru măselele.

luni, 10 noiembrie 2014

Mândru de ea

Da, sunt mândru de ea. Oricum sunt mândru de ea, doar e copilul meu. Dar să vă povestesc ultimele ei isprăvi.
Am fost ieri la Râmnicu Vâlcea. Campionatul Naţional pe stil.
Am avut o săptămână tare tâmpită, cu fel de fel de probleme la serviciu. Aveam presentimentul că nici weekendul nu va face notă discordantă şi că nu ne vom întoarce acasă cu cine știe ce medalii. Aşa a fost.
Sensei a avut şi el o săptămână foarte grea şi a uitat să le înscrie pe fete la kata pe echipe. Ar fi avut o medalie aproape asigurată. Doar sunt campioanele naţionale din ultimii doi ani. Ar fi putut fi al treilea an la rând pentru că, din ce am urmărit, toate echipele înscrise la categoria lor s-au bătut doar în Heian-uri. Pe de altă parte, satisfacţia unor victorii în faţa unor adversari mai slab pregătiţi poate fi înşelătoare. Mai bine că a ieşit așa.
Ana a luat doar o medalie. La kumite. Nu sunt mulţumit de medalie atât cât sunt de modul în care şi-a câştigat-o. Semifinala a câştigat-o cu un uimitor 7-0. Nu ştiam că a progresat aşa de mult. Dublarea tehnicilor, aşa cum a învăţat de la sensei, a făcut ravagii. Iar mawashi-ul ei e superb şi începe să-şi atingă ţinta. Finala s-a terminat 0-0. 1-4 la Hantei (decizia arbitrilor). Bun și argintul dar, după cum spuneam, sunt mult mai mulțumit de progresul ei. Cum la fel de mult sunt mulțumit de evoluția ei la kata. Optimile le-a câștigat cu 5-0. În sferturi doar arbitrii debutanți (și părtinitori) i-au negat dreptul la o medalie. Sunt împăcat însă. În primul rând pentru că Ana știe că merita să câştige. Și de faptul că se concentrează şi-și stăpânește emoţiile mult mai bine. Apoi pentru că niciodată nu l-am văzut pe sensei mai nervos pentru o decizie eronată a arbitrilor. Și nu în ultimul rând, pentru că după ce au dat decizia eronată, arbitrii respectivi au fost băgați în ședință de către arbitrul principal.
Deci, una peste alta, chiar dacă medaliile nu sunt la fel de multe și strălucitoare precum anii trecuți, sunt super-fericit văzând-o pe Anuță cât a progresat.

vineri, 7 noiembrie 2014

Vechi prieteni

Am cam rămas în urmă cu scrisul... Dar să vă povestesc ce mi s-a întâmplat... 
Acum vreo trei săptămâni, urc în birou. Mă aştepta cineva. Mă uit la el. Mi se părea cunoscut. De unde-l ştiu? Să fie vreun reprezentant al vreunui distribuitor? Am o foarte proastă memorie a feţelor şi numelor. În plus, tata se ocupă de partea asta iar eu îi salut doar în trecere. Cine să fie? Mă uit lung la el... Se uită la mine... 
- Mă recunoşti? 
- Îmi pari cunoscut dar nu ştiu de unde să te iau... 
Mai stau vreo zece secunde uitându-mă ca boul, până-mi pică fisa: Andrei!!!
Da, era Andrei! Colegul meu de bancă din gimnaziu. Într-a cincea, pentru că mă mutasem de la A la B, am tot fost schimbat dintr-o bancă în alta. Dar dintr-a şasea cred că am stat doar cu el. 
Nu îl mai văzusem de un car de ani. De vorbit, nici atât. L-am văzut prin Moreni acum vreo zece-doisprezece ani. Din fuga maşinii. Mă grăbeam şi nu am oprit. Am regretat apoi. Ştiam că e profesor de educaţie fizică prin Bucureşti. Mă gândeam că vor mai fi ocazii să dau peste el. O lună mai târziu am aflat că de fapt e în Canada şi venise doar o fugă în ţară. Asta e. M-am mulţumit cu veşti despre el de la Georgiana. Sora lui şi frizeriţa mea.  
Şi cum vă spun. A venit Andrei la fabrică să mă salute. Super-tare! Nu a putut să stea decât zece minute. Nici să stea jos nu a vrut. La prânz avea avion spre casă. Acum stă în Elveţia şi vine mai des pe aici. Mi se pare extraordinar că şi-a făcut timp să mă salute. Deabia aştept să-l revăd. I-am promis că data viitoare strâng câţiva colegi cu care să stăm la taclale. Aţi auzit, da? 

duminică, 19 octombrie 2014

Ana strikes again

"Te-am lins pe bot!"

Nu! Te-ai lins pe bot! Graba asta, Ana... Graba asta... :))))))

marți, 7 octombrie 2014

Eddy Merckx 1969 Challenge

Strava. Primul meu challenge. Eddy Merckx World Championship
A trecut aproape un an. A vent momentul ca Strava să lanseze un nou challenge Eddy Merckx. 1969. De data asta mai uşor de terminat. 700 km în 20 de zile. Deci o medie de 35 km pe zi, nu 42 km cum a trebuit anul trecut. 
În concluzie trebuia să mă înham la asta. Nu se putea altfel. Cum, de altfel, nu se putea ca povestea de anul trecut să nu se repete. După primele zile în care chiar am depăşit planul, a venit săptămâna trecută cu primele ei patru zile în care am făcut în total 31.3 km. Da frate! 31.3 km în patru zile! Toţi făcuţi pe întuneric prin oraş pentru că ajungeam acasă după apusul soarelui. Fuck! Simţeam cum o pradă uşoară, o pradă pe care o controlam, reuşea să-mi scape printre degete. Ce dracu' mă, eşti prost? Nu sunt. Dar aşa e când efectiv n-ai timp. Au fost patru zile în care simţeam că explodez. Însă mi-am tot repetat să stau calm şi să nu disper. Am stat eu calm dar disperarea era mare. În fine, a venit el weekendul. Weekend în care am recuperat şi chiar depăşit norma. Apoi, ieri, am terminat challenge-ul. Cu trei zile înainte de termen.
Zicea Cristi că important e ce simţi când termini un challenge. Ieri am simţit o uşurare. În general mă zgârie pe creier să ştiu că nu termin la timp ceva ce mi-am propus aşa că, da, ieri am simţit o Maaare uşurare.
Dar nu aşa de mare precum cea de acum. Sunt la birou. Neaşteptat, am prins un moment liber. Stau pe fotoliu, cu ostenitele picioare întinse, mestec la un măr, scriu rândurile acestea, mă uit pe geam la ploaia mocănească de afară şi la ceaţa ce învăluie pădurea. 

duminică, 21 septembrie 2014

Dissappointed fan

Trei motive pentru ca fanul din mine să fie puțin dezamăgit:
- Ieri, Thor a concurat pentru ultima oara ca profesionist.
- Azi, mi-aș fi dorit să ajung la Constanța. CN amatori.
- Tot azi OPQS ar fi trebuit să iasă a treia oară la rând campioană mondială la contratimp pe echipe. Toată lumea se întreba cine-i poate opri. Am aflat. Ploaia. Ploaia care a început când pe traseu mai rămăseseră doar patru echipe. Asta e. Până la urmă nici locul trei nu-i de colo.

luni, 15 septembrie 2014

Ana strikes again

- Tata, câți ani ai?
- 40
- Arăți a 30!

=))

duminică, 14 septembrie 2014

Rai

Ana deschide ușa congelatorului. Găsește înghețata.
- Am dat în Rai!

=))

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Parker

- How can you sleep at night?
- I don't drink cofee after seven

miercuri, 10 septembrie 2014

Turcia

După primele două săptămâni de concediu în care am câştigat altitudine 27.000 m pentru CTS urma ultima o săptămână în care să-mi mai revin... Excursia în Turcia...
Luni la ora trei trezirea. La şase pleca autocarul din Bucureşti. Oprire scurtă în Bulgaria la Veliko Târnovo unde am vizitat cetatea. Oprire apoi în Edirne unde am intrat pentru prima oară într-o moschee. Înnoptat la Gelibolu. 
Marţi, trecut Dardanelele cu vaporul, vizitat Troia şi Pergamonul. Înnoptat în Kusadasi. 
Miercuri. Casa Fecioarei Maria, Efes, Mormântul Sf. Ioan, Templul lui Artemis. Apoi Milet. Apoi Bodrum unde am văzut ce a mai rămas din Mausoleul din Halicarnas. De acolo plecat spre Pamukkale unde urma să ne cazăm.
Joi. Vreo trei ore pentru vizitat ruinele Hierapolisului şi terasele de calcar din Pamukkale. Apoi de la prânz şi până seara nu am făcut decât să mergem până la Istanbul.
Vineri: Istanbul. Întâlnire de 30 de secunde cu Viorel în deplasarea spre obiective. Hipodromul. Sfânta Sofia. Moscheea Albastră închisă. Palatul Topkapi, raiul fanelor lui Suleiman. Magnificul! Dar măcar am văzut acolo sabia lui Ştefan cel Mare, piatra unde au fost decapitaţi Brâncovenii şi cel de-al cincisprezecelea diamant ca mărime din lume. Croazieră pe Bosfor. Reîntors la Moscheea Albastră unde tot a trebuit să aşteptăm aproape o oră redeschiderea ei. Trecut apoi prin Bazar la ora la care tarabele începeau să se închidă. Dar oricum n-aveam nimic de cumpărat.
Sâmbătă. Plecare la ora şapte spre ţară. În Bulgaria trecut printr-o zonă inundată. Ajuns la Bucureşti seara pe la opt. 
Şase zile. Aproximativ 3000 km cu autocarul. Vreo 35 km pe jos doar ce am contorizat cu Strava pe la obiective. Plecări din hoteluri la 7-8 şi cazări pe la 22-23.
Credeţi că am venit mai odihnit? Nu. Bineînţeles că nu. 
Ce face băiatul duminică? Luni relua serviciul. Se odihneşte? Nu. Bineînţeles că nu. Băiatul face 135 km cu bicla ca să dea gata şi Gran Fondo-ul pe Septembrie. Şi mai ia şi un KOM pe Şuviţa-Iedera. Mazochism curat dom-le. Curat mazochism. 

duminică, 7 septembrie 2014

CTS Bucket List

Am promis că voi scrie despre CTS Bucket List. CTS Bucket List care a fost un challenge pe Strava. 
Scop: Să câștigi 39.577 picioare altitudine. Sau mai pe românește 12.063 metri. Pe parcursul a două săptămâni. S-a nimerit să coincidă cu primele două săptămâni din concediu. Am zis că dacă nici de data asta nu termin primul pe România, mă las. Sincer m-a cam rupt challenge-ul ăsta dar mi-am atins obiectivul - primul loc. Pe țară. Cu 88.938 picioare urcate. 
Și ... vorba lui Cristi ... În același timp am terminat și pe locul 34... Într-un clasament "mai global, așa" ... :) ...  
34 din 20.000 de participanți. Relativ bine, nu?

luni, 25 august 2014

Mini-excursie

CTS-ul m-a cam lăsat în ultima vreme şi fără timp şi fără vlagă. Poate vă scriu mai multe despre el... in a fortnight or so... 
Între timp măcar pe scurt să vă spun despre mini-excursia de zilele trecute. Trei zile. Două nopți. 920 kilometri. 16 ore de condus. 
Hunedoara cu al ei Castel al Corvinilor. Prislopul cu a lui manastire, cu mormântul lui Arsenie Boca și peștera Sf. Ioan. Sarmizegetusa Regia care radiază de istorie. Tentativa de a urca la cetatea dacică Blidaru. Alba Iulia cu a ei cetate și festival Dilema Veche în plină desfășurare. Întâlnirea cu Acășenii. Familia Faur pentru cine nu știe. Oameni tare faini. Și foarte fini. Ce nu știu ei încă e că anul viitor când va avea loc festivalul cetăților dacice s-ar putea să-i călcăm din nou prin Alba. Ne-a plăcut. Mai vrem.
A urmat Transfăgărășanul - da, am fost acolo de două ori în doar patru zile - apoi Vidraru și Curtea de Argeș - idem.
Asta a fost mini-excursia noastră. Dedicată Anuței care într-a patra începe să învețe despre istoria României. Ne-am zis că ar fi frumos dacă i-am preda una-două lecții în avans. Cred că ne-a ieșit.

marți, 19 august 2014

Transfăgărășan

August (sau o fi fost Iulie?) 1984. Mergeam pe drumul dintre Pitești și Curtea de Argeș în mașina alor mei privind pe geam cum trec copacii pe lângă noi și ascultând la radio ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice. Trei zeci de ani mai târziu, pe aceeași șosea, tot pe bancheta din spate, în mașina lui Alex, privind copacii de pe margine aud la radio "All I wanna do ...". Sheryl Crow. Fosta logodnică a lui Lance Armstrong. Hm... Se leagă. Că eram și cu bicicletele pe suporți. Mergeam cu Alex, Olimpiu și Ștefan să urcăm Transfăgărășanul.
All I wanna do.... pardon, did ... pardon... Tot ce îmi doream concediul ăsta era să pot (în sfârșit) urca Transfăgărășanul. Pe bicicletă bineînțeles. Aveam de gând să fac asta la sfârșitul săptămânii. Singur, abordând partea nordică. De la Cârțișoara. Ei bine l-am atacat din sud. Dinspre Vidraru. Alături de prieteni. Și ca bonus am făcut și ultima treime a părții nordice. Bucata de serpentine din Sibiu. Cea care l-a făcut pe Jeremy Clarkson să strige extaziat: "This is the best road in the world! Romania, may we stay here... Forever?"

Transfăgărăşan. I (finally) did it (by bike)!


miercuri, 6 august 2014

Un weekend mişto

Am avut parte de un weekend tare mişto. Să vă povestesc. Sâmbătă am plecat de dimineaţă spre zimbrăria de la Bucşani. Concurs. ZNXC14. Eu cu Ana la Family. Meli spectator/susţinător. A venit şi Olimpiu. Şi Gabi cu familionul. Olimpiu la traseul zimbrilor, Gabi cu Alex la Family.
Luat pachetele, pus numerele, plimbat puţin prin parc pentru a încălzi una bucată Anuţă şi aşteptăm startul. Start care a întârziat puţin. Dar n-a fost bai. Plecăm, ne menţinem în prima jumătate. Fără a forţa pentru că urma bucata în urcare. Urcăm, zic eu mai bine ca anul trecut. De fapt cu mult mai puţin push bike decât anul trecut. Strava mă contrazice însă acasă. Pe urcare am avut un timp cu 4 minute mai slab ca anul trecut. În fine. Trecem prin punctul de alimentare. Fără să pierdem timp ca anul trecut. Urmează coborârea. Puteam forţa mai mult dar am preferat siguranţa. Apoi o luăm la dreapta pe forestierul ce ne scotea "la stejar" (locul pe unde intrasem în pădure). Până acolo am avut parte de vreo 7-8 bălţi pe toată lăţimea forestierului, bălţi pe care le-am ocolit pe margine, fără grabă, la unele chiar dându-ne jos de pe bicle anulând astfel şansele fotografilor de a imortaliza imagini memorabile cu noi. Tot pe acolo pică şi lanţul biciletei Anuţei. Mai pierd un minut pentru a i-l pune la loc. Un comisar m-a ajutat şi mi-a ţinut bicicleta puţin ridicată cât m-am chinuit să-i deznod lanţul. Mersi! Ajungem la stejar, suntem direcţionaţi la stânga pe la marginea pădurii. Mai dăm de bălţi şi pe acolo dar oricum mult mai puţine decât ar fi fost dacă traseul rămânea, ca cel de anul trecut prin pădure. Trecem prin porumb şi ieşim iar la asfalt. Go! Go! Go!
Ana a terminat pe locul doi la clasa ei şi a avut al treilea timp la fete. Fetiţa care a câştigat clasa a avut un timp mai bun cu două minute. Stau acum şi mă gândesc dacă trăgeam pe urcare la fel ca anul trecut, dacă nu ocoleam bălţile din pădure ca domnişoarele şi dacă nu ne pica şi lanţul, oare unde ne-am fi clasat. Probabil că pe primul loc la clasa. Dar nu ştiu dacă aş fi savurat cursa la fel de mult. Aşa ne-am bucurat de privelişte, de atmosferă, de competiţie în general. A fost o cursă super-relaxată pentru noi. Aşteptând ora pentru premiere am mai făcut o plimbare de vreo 20 km prin Răţoaia, Băleni şi Racoviţă. 
Spre seara m-am întâlnit cu colegii din gimnazială. Pe unii din ei nu-i văzusem de 26 de ani. Pălăvrăgeală. Râsete. Catching-up. Câţiva colegi au fost adevărate revelaţii pentru mine. Am stat cu ei până după miezul nopţii. Nu ştiu cât era ora dar de culcat sigur m-am culcat după ora două. 
Trezit pe la şapte. Deşi nu mă simţeam în putere juma' de oră mai târziu mă urcam pe bicicletă. Aveam trei variante:
- 110 km ca să termin Shimano Summer Challenge cu o săptămână mai devreme decât termenul limită. 
- 130 km ca să bifez în acelaşi timp şi Gran Fondo-ul pe august
- 161 km să bifez în afară de cele două şi SiS Challenge-ul cu ale lui 100 mile făcute într-o singură tură.
Mie nu-mi prea plac jumătăţile de măsură aşa că probabil bănuiţi ce am ales. 162 km făcuţi în aproape şapte ore. Pe o căldură şi un soare de nedescris spre prânz. Nu vă mai spun că Strava era să-mi joace feste tocmai acum. Pentru prima oară. Mi s-a blocat exact când mă pregăteam să salvez tura. Am crezut că am îmbulinat-o. Mă şi vedeam făcând alţi 160 km pentru o amărâtă de insignă digitală... N-a mai fost cazul. Mi-a luat până la urmă distanţa totală: 162.5 km. Nu contează că după Strava tura mea a început la zece şi jumătate. Nu contează că ultimii 40 km GPS-ul a cam luat-o prin bălării. Bine că mi-a salvat distanţa corectă şi am terminat trei challenge-uri dintr-o suflare.
Ăsta a fost weekendul trecut. Un weekend mişto. Tare mişto.

vineri, 25 iulie 2014

Munca năbădăilor

Ieri a plouat mai toată ziua. Deşi asfaltul începea să se usuce, îmi propusesem să nu ies. În primul rând pentru că tocmai îmi curăţasem întreaga colecţie. În al doilea, pentru că se apropie Shimano Summer Challenge. Şi voi cicla suficient următoarele două săptămâni.
Ei bine, ştiţi că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg...
17:20. Eram pe la mama lui Meli când mă sună Gabi. Nu ieşim puţin? Tentat să mă murdăresc nu prea eram dar posibilitatea de a forma un grup de şase voinici m-a dat pe spate. Nu puteam refuza aşa ceva. 20 minute mai târziu plecam spre Valea Lungă. De acolo am luat-o spre Sultanu.
În fine, ne întoarcem noi de la baza lui mini-Zonc, eram în zona vălurită, când, în vârful unui ciot, o băbuţă stătea pe o treaptă în faţa curţii. Trece Sebi în forţă. Îl urmează Gabi, Alex şi Olimpiu. Mă apropii. Luci după mine. Aud cu un efect Doppler pe băbuţă zicând: "Iată munca năbădăilor, maicăă..."
Înţelepciune populară tată, ce mai...

luni, 21 iulie 2014

Sufferlandia

Luni 8 km. Marţi 17 km. Miercuri 8 km din care vreo 2 pe ploaie. Aşa mi-am început săptămâna. Ajunsesem să mă enervez. Dar mi-am zis că e cazul să mă calmez şi să nu disper. A venit eliberatoarea zi de joi cu ai ei 43 km. Clasica Vârfuri. Aproape se înnoptase când m-am întors în oraş. Dar tot am reuşit să o fac. 
Vineri am lăsat-o deliberat mai uşor. 16 km prin oraş cu mtb-ul. Urma un weekend cu "Sufferlandrian National Day". Un challenge mai neconvenţional. Un challenge prin care te angajai să suferi pe bicicletă timp de patru ore, împărţindu-le, de preferat, câte două în fiecare zi. Regulamentul era lejer şi lăsa măsurarea gradului de suferinţă la latitudinea fiecărui participant. Sau, mai bine spus, la latitudinea conştiinţei acestuia.
Sâmbătă dimineaţă o duc pe Meli la Târgovişte pentru nişte cursuri. Mi-am pus însă şi Roubaix-ul în maşină. Ştiam deja pe ce segmente urma să sufăr. A fost şi gândire cu premeditare pentru că două din ele erau incluse într-un al treilea. În plus voiam să-mi las amprenta şi pe un al patrulea. Ştiam că în weekend traficul târgoviştean e mai lejer dimineaţa. There's your chance, take it! 32 minute mai târziu mă întorceam la maşină cu 4 KOM-uri la centură. Pentru Strava nu conta că făcusem doar juma' de oră din cele patru. Deja îmi arăta că am terminat challenge-ul. 107%. Pare-se că suferisem destul. Întors acasă. Pe la prânz am mai ieşit puţin iar spre seară am mai făcut o plimbare până la Vârfuri, doar să ştiu că am făcut cele 4 ore regulamentare.
Duminică dimineaţă am ieşit cu Gabi la o plimbare pe Floreşti. Dupăamiază am ai ieşit o tură. Tocmai pusesem ochii pe încă un challenge: Rapha Women's 100. Să faci 100 km în data de 20 Iulie. Ţeapă! Nu pentru că n-aş fi femeie. Ci pentru că cei 100 km trebuiau făcuţi dintr-o singură tură. Aşa-i când nu citeşti regulamentul până la capăt. Dezamăgirea ratării insignei a mai fost atenuată de faptul că uitându-mă pe clasamentul pe Romania la Sufferlandria apăream pe locul doi. La doar 7 mile de locul unu. Adică 12 km. Aşa că la opt seara mă urcam iar pe biclă dând o raită de 22 km prin oraş. Ajung acasă. Semi-ţeapă. Tot locul doi. Între timp, un voinic din Focşani care sâmbătă făcuse 180 km mai rulase încă 250 km duminică. Făcuse aproape dublu decât mine. Respect!
Mă pot lăuda însă că am ieşit vicecampion naţional la suferinţa pe biclă. 
Aşa că, vedeţi voi, nu tot ce începe prost se termină si mai prost. Murphy, mori de ciudă!

LATER EDIT: Challenge-ul a shimbat unitatea de măsură din kilometri în ore. Aşa că am retrogradat pe locul 5 în România. Mă bucur însă că în locul meu au urcat pe locul doi cei doi Acăşeni: Cristi şi Vlad (care are doar 11 ani, pentru cine nu ştie)În weekend au făcut turul Munţilor Cindrel. 176 km. Pedalând 14 ore, cărând după ei cort, saci, îmbrăcăminte, mâncare s.a.m.d. Meritau locul ăsta mai mult decât mine. Meritau chiar primul loc.

joi, 17 iulie 2014

Soc cu lămâie

Azi, în magazin, mi-au picat ochii pe o sticlă de suc. "Soc şi lămâie" scria pe ea. Nu mă prea dau eu în vânt după sucuri dar parcă simţeam deja gustul de soc şi lămâie, rece, gâdilându-mi papilele gustative. N-am mai stat pe gânduri. N-aveam nici prea mult timp la dispoziţie aşa că am înfipt mâna în ea şi-am pus-o în coş.
Acasă, la masă, cu un pahar în faţă. Gust. Nu-i rău. Se simte lămâia... Se simte şi socul... Hai să vedem ce scrie pe etichetă...
Apă, zahăr, dioxid de carbon (nu am apucat să vă spun dar era carbogazoasă), suc de lămâie (4%), acidifiant, stabilizatori, conservant şi aromă extract din flori de soc (.....). 
Am zis că nu văd bine ce scrie în paranteză... Mă mai uit o dată. 0.0006%
Zero... virgulă... zero... zero... zero... şase.... La sută !!??
Fraaate... Sucul ăsta nu e cu soc şi lămâie.... E cu ŞOC şi lămâie...

marți, 15 iulie 2014

Il Palio

Il Palio era pentru mine "cursa aia de cai". Însă acum, că am ajuns la Siena, văzând cartierele, cu steaguri arborate pe aproape toate clădirile, intrând în atmosferă, mi-am dorit să aflu mai multe. 
Il Palio se ţine de două ori pe an: Pe 2 Iulie şi pe 16 August. Există ani în care se poate ţine şi un al treilea Palio dar numai pentru sarbători speciale, cum ar fi: intrarea într-un nou mileniu, sfârşit de război mondial, prima aselenizare - Apollo 11 - din cele recente sau vizite de capete încoronate cu secole în urmă.
Cursa se desfăşoară în Piazza del Campo pe marginea căreia, se organizează circuitul punând un strat de pământ amestecat cu nisip şi cenuşă. Se fac trei ture de piaţă iar cursa ţine efectiv doar vreo 75 secunde.
Fiecare cartier e reprezentat de un cal dar la o cursă participă doar 10 din cele 17 cartiere. Anul următor, la concursul din aceeaşi lună, participă celelalte 7 cartiere plus alte 3 trase la sorţi din cele 10 care au participat deja.
Caii sunt de valori egale şi sunt traşi la sorţi. În timpul cursei ei sunt călăriţi fără şa. Dacă un jocheu cade dar calul lui trece primul linia de sosire atunci cartierul respectiv câştigă. După cum spuneam, cartierul e reprezentat de cal.
Fiecare cartier are steagul său. Cartierele au prieteni şi duşmani. Se fac tot felul de alianţe, strategii. Au loc întâlniri secrete. Jocheii au voie să cravaşeze nu numai proprii cai ci şi pe cei ai adversarilor iar o înfrângere a rivalilor e sărbătorită ca propria victorie .
Am aflat şi două chesti care m-au distrat enorm. Cei care au pierdut cursa nu sunt consideraţi cei care au ieşit pe ultimul loc ci cei care au terminat-o pe locul doi. Apoi, cartierul care are cea mai lungă perioadă de când nu a mai câştigat cursa are o poreclă: Nonna. Adică... "Bunicuţa". Sunt adevăraţi sienezii ăştia. Pe onoarea mea!
Bun. Cartierul care câştigă cursa primeşte un drapel din mătase pictat de un artist iar numele cartierului e trecut pe o farfurie de argint.
Fiecare cartier are drapelul, culorile şi simbolurile proprii. Iniţial erau 59 de cartiere dar în 1729 au fost trasate noi graniţe pentru cele 17 din prezent. Ele sunt:
Aquila (Vulturul) - unul din cele patru cartiere nobile. Catedrala se află în acest cartier. Aliaţi: Bufniţa şi Dragonul. Rival: Pantera. În muzeul cartierului se află cel mai vechi drapel păstrat, câştigat la un Palio din 1719.
Brucco (Omida) - Cartier aliat cu Porcul Spinos, Scoica şi Turnul. Fără inamici.
Chiocciola (Melcul) - Cartierul olarilor si rivalul Ţestoasei.
Civetta (Bufniţa) - Cartierul pantofarilor situat în centrul oraşului.
Drago (Dragonul) - Cartierul bancherilor.
Giraffa (Girafa) - Cartierul pictorilor. A primit titlul de cartier imperial în 1936, după ce a câştigat Il Palio dedicat imperiului italian din Africa de est.
Istrice (Porcul spinos) - Cartierul "suveran" pentru că în secolul 14 a găzduit Ordinul Militar Suveran de Malta. Ca rival are cartierul Lupoaicei.
Leocorno (Unicornul) - Cartierul aurarilor.
Lupa (Lupoaica) - Cartierul brutarilor.
Nicchio (Scoica) - Cartierul olarilor aflat în estul orasului, unul din cele patru cartiere nobile.
Oca (Gâsca) - Cartierul vopsitorilor, unul din cele patru cartiere nobile.
Onda (Valul) - Cartierul tâmplarilor, cartierul "căpitan" pentru că soldaţii lui făceau de gardă la Palatul Public. Are Turnul ca duşman.
Pantera (Pantera) - Cartierul băcanilor şi chimiştilor.
Selva (Pădurea) - Cartierul ţesătorilor. Iar în vremurile în care cartierele erau militarizate locuitorii acestui cartier erau conoscuţi ca foarte buni arcaşi.
Tartuca (Ţestoasa) - Cartierul sculptorilor. Adversarul Melcului.
Torre (Turnul) - Cuprinde sinagoga şi cartierul evreiesc. Rezidenţii erau în general lânari. Numele îniţial al cartierului a fost Lionfante. Este singurul cartier cu doi adversari - Valul şi Gâsca - ceea ce face ca el să fie cunoscut ca cel mai combativ cartier din Siena.
Valdimontone (Valea Berbecului) - Cartierul croitorilor. Este aliat cu Valul şi are ca inamic Scoica vecină.
Cam asta am aflat deocamdată despre Il Palio. Probabil că dacă mai sap aflu şi mai multe dar până atunci, tu cititorule, trebuie să te mulţumeşti doar cu atât.

luni, 14 iulie 2014

Palmares

Un şoarece, nouă vrăbii şi o pisică. Palmaresul Murei în doar două zile. Am în curte un Ucigaş. Doar dacă nu cumva tocmai pisica le-a venit de hac şoarecelui şi vrăbiilor. În cazul ăsta am în curte un adevărat Justiţiar. Mă îndoiesc că e aşa.

joi, 10 iulie 2014

Siena

E oficial. M-am îndrăgostit de Siena. Poate pentru că am prins o vreme superbă. Poate pentru că am vizitat-o devreme, când hoardele de turişti încă nu-şi făcuseră apariţia. 
Poate pentru că purta haine de sărbătoare (cu trei zile înainte fusese Il Palio). Pentru casele ei din piatră. Pentru străduţele ei înguste. Pentru topografia locului ce îţi dă impresia că te dai într-un rollercoaster urcând şi coborând pavatele. 
Pentru densitatea de Piazzete si Palazzouri pe metru pătrat. Pentru bazilica San Domenico. Pentru Piazza del Campo unde de două ori pe an are loc festivalul urmat de tradiţionala cursă de cai. 
Şi nu în ultimul rând, pentru Catedrala din Siena. Cea mai superbă catedrală în care am pus piciorul până acum.

marți, 8 iulie 2014

Un weekend mișto

De mult nu am mai avut o zi de vineri în care să plec așa de liniștit de la serviciu. Toate, dar absolut toate se rezolvaseră sau urmau să se rezolve. Ba, mai mult, am şi plecat mai devreme. Aveam de prins două avioane până la Florenţa.
Florenţa de unde ne-a luat Oana. Seară petrecută la ei acasă, apoi câteva ore la un restaurant unde ne-au îndopat cu mancare tradiţională toscană. Întors pe la două dimineaţa.
La ora şase deschisesem ochii. Fiind devreme și având suficient timp la dispoziție am plecat cu Oana spre Siena. Siena care o ratasem în precedentele vizite italiene. Siena care a fost o revelaţie. Două ore a fost suficiente pentru a-mi dori să revin. Să revin și să o savurez. O să vă scriu altă dată mai pe larg. Acum vă spun doar că Siena a devenit orașul meu preferat în Italia.
Întors la prânz, luat din Florența și pe Andreea care venea de la congresul și cluburile din Cluj, apoi mers acasă la Daniel în curtea căruia am tăiat moțul lui Jonathan. Mâncat un grătar, îndopat cu prăjituri iar spre seară fuga la aeroport. Ne așteptau alte două zboruri.
Duminică la ora unu eram în Otopeni. La trei acasă. La opt am deschis ochii. La nouă eram pe Roubaix. 140 km ca să dăm gata și Grand Fondo-ul pe iulie.
Între timp s-au trezit și fetele. Vizite la părinți. More food. Bit of a chat. Perfect. Weekend mișto. Dar ce zic eu mișto. Foaaarte mișto!

miercuri, 2 iulie 2014

Semne că îmbătrânești

Alt semn că îmbătrânești: Fi-ta vrea să se epileze. 
Și chiar are ce epila.

marți, 17 iunie 2014

Aventura slovacă

Hai că mi-am mai revenit. Să vă povestesc.  
Plecat joi din Moreni. Fix 24 ore mai târziu am ajuns la hotel în Nove Zamky rupt de oboseală pentru că toată noaptea am condus. Slovacia, atât cât am vazut din ea, mi-a plăcut. Mă simțeam ca acasă. Sătuce cu case şi garduri normale, ca la noi. Chiar discutam cu Vio că parcă suntem ba-n Găești, ba la Ghirdoveni. Doar că acolo era mai curat, mai liniște și aproape pustiu pe străzi. M-a șocat cât de slab era traficul pe acolo.
Buuun. Competiția acum. Sâmbătă intră Ana. Competiția la kata a fost un rollercoaster pentru mine. Ana câștigă primul meci. Îl pierde apoi pe cel de-al doilea. Pierde în fața celei care în final a devenit campioană europeană. Dar pentru că respectiva a ajuns în finală toți cei eliminați de ea pe drum au primit o a doua șansă. Repasajul. Adică șansa la un bronz. În repasaj Ana bate în primul meci. Speranțele mele cresc. Mai rămânea un singur meci. Cel pentru bronz. Meci care, din păcate, l-a pierdut. Asta înseamnă totuși că termină pe locul 5. Loc 5 care nu-i de colo, ea fiind cea mai tânără din categorie. Hai să o luăm altfel. Toate fetele de pe podium vor avea 12 ani anul viitor. Vor schimba categoria. Ana va rămâne. Deci, dacă munceşte şi se perfecţionează, cine ştie...
Kumitele acum. La kumite Ana a avut, într-un fel, noroc. La categoria ei de vârstă şi greutate au fost doar 4 concurente. Deci medalie de bronz asigurată. Nenorocul a fost că, la fel, toate competitoarele ei erau mai mari. Și ca vârstă dar și ca greutate. Niște namile, ce mai. Înainte de a pleca în Slovacia eram sigur că Ana va pica la tragerea la sorți cu slovaca. Așa a și fost. În meci Anuța s-a descurcat binișor. Adică nu a pierdut pe tatami. 0-0 la final. Calificarea a fost decisă de arbitrii. 2-1 pentru slovacă. Asta e. Ana a avut șansele ei însă mai are timp să învețe și să profite de ele.
Acum, mă credeți sau nu, sunt mult mai mulțumit de rezultatul de la kata decât de cel de la kumite. O medalie de bronz la europene rămâne o medalie de bronz dar locul 5 la kata m-a uns pe suflet. E mai mult decât credeam. Da, speram la mai mult, dar stiam că va fi aproape imposibil de venit cu medalie la kata. 
După concurs am dus copiii, de fapt doar o parte din ei - Ana, Ioana (care a luat bronz la kata), Raluca (aur la kata) și Claudiu - la o pizza și un suc în oraș. Distracție mare. Pe străzile semi-pustii din Nove Zamky doar ecoul vocilor lor se auzea. Campiooonii! ... Campiooonii! ...
Duminică a intrat și sensei în concurs. Argint la kata. Adaugă și două medalii obținute de Ștefan sâmbătă - bronz la kata și argint la kumite - adaugă locul 5 al lui Alex la kumite și poți spune că Petrom Flacăra nu s-a dus chiar la plimbare în Slovacia.
La 15.30 plecam după autocarul care se întorcea în România. Viteză mai mare, pauze mai scurte, mers noaptea, oboseală. Dar la 4 dimineață eram acasă. 
Cam asta fu aventura noastră slovacă. Aventură în care am fost șofer, însoțitor, pozar, tată.

miercuri, 11 iunie 2014

de Rusalii

La începutul anului mi-am făcut o listă cu concursuri care sunt aşa... mai pe sufletul meu... şi la care mi-am propus să ajung din nou. Fix în weekendul care a trecut au fost programate două din ele. Sâmbătă Măcin XC şi duminică Marvin-ul de la Urlaţi.
La Măcin am renunţat să mă mai gândesc acum o lună. Urlaţi-ul e mai aproape, mă consolam. Până la urmă am renunţat şi la Marvin-ul de anul ăsta. Asta, din mai multe motive. Principalul fiind ploile din ultima vreme. 
Mi-am propus însă să fac măcar o tură mai lungă, pe şosea, duminică. Bineînţeles dacă nu plouă. Poate fac si Grand Fondo-ul pe Iunie cu ocazia asta, îmi ziceam. Dar încotro să o iau? Ideea a venit de la Gabi: "Hai să mergem pe biciclete până la Urlaţi". 
Mi-am schiţat o tură pe Strava. Insuficientă pentru Grand Fondo. Adăugat un ocol şi am făcut-o de peste 130 km. Duminică la 6.30 plec cu Sorin spre Urlaţi. În centru Titi ne aştepta pe o bancă. Merge şi el cu noi. Frumos. Se face aproape şapte fără zece până ieşim din Moreni. Vreau să-mi respect planul. Adică la 9 să fim în Urlaţi pentru a-i ura baftă lui Mancuso, frumosul nebun, prietenul nostru, speranţa noastră la un podium, participant la Marvin.
Şi aleargă-i Răzvane. I-am dus cu o medie de 27.5 km/h (ei pe mtb-uri în trena mea) până acolo. Dar ne-am îndeplinit obiectivul. Întâlnit cu Bogdan, făcut un selfie de grup, urat baftă şi plecat mai departe. De acolo am mers la pas i-am lăsat şi pe ei să stabilească ritmul. Oprit la mânăstirea Jercălăi. Mers spre Vărbila. Urcarea de acolo nu mai este aşa dură cum mi se părea acum doi ani. De aici am tras concluzia că dacă te antrenezi capeţi puteri supranaturale. Poţi schimba chiar formele de relief! 
Mers mai departe, refăcut zona de plat a RGP dar nu cu medie de 33.3 km/h ca în timpul concursului, ci doar cu 23 km/h. Oprit pentru alimentare cu apă (eu), apă şi glucide (ei). Altă pauză de două-trei minute lângă mânăstirea Zamfira. Aşa îmbrăcaţi de ciclism n-aveam cum să intrăm acolo dar odată şi odată tot voi ajunge să o vizitez. Pentru cine nu ştie deja, e pictată de Nicolae Grigorescu. Iar de acolo, spre casă. Plopeni, Băicoi, Nedelea unde ne-am întâlnit cu Vio şi Mircică iar de acolo cap compas Moreni. Apropiindu-mă de marele municipiu am zis că parcă ar mai merge şi o Iederă. Să-mi rotunjesc tura la 150 km. Mission accomplished.
Luni, Rusalii, zi liberă. Aşa că l-am scos pe Gabi la plimbare. Duminică îl învoisem motivat, chiar dacă ideea plimbării la Urlaţi îi aparţinuse. Avusese sâmbătă nu una ci două revederi de bifat. Şi pe a lui dar şi pe a Daninei. Am fost cu el o tură pe Floreşti, Brătăşanca, Stoeneşti, Nedelea şi-napoi acas'. 
Iată că planul de a participa la cele două concursuri din weekend nu s-a materializat. În schimb de Rusaliile astea am bifat două plimbări foarte reuşite. Sunt ele Măcinul şi Marvinul două concursuri la care trebuie să participi măcar o dată-n viaţă dar pentru mine chiar şi ele pălesc în faţa plimbărilor alături de prieteni.

duminică, 25 mai 2014

Cupa Masibo

Fost-am la Petroșani. La Cupa Masibo. Primul concurs de karate la care a trebuit să plecăm cu o zi înainte și să dormim acolo. Făcut-am asta gândindu-ne la cei mici. Să mergi cu ei minimum 300 km (considerâd că o luam pe Voineasa) și apoi să te aștepți că vor concura la potențial maxim nu e tocmai realist. 
Așa că am plecat vineri pe la ora două. Dar nu pe Voineasa ci pe Brașov, Sibiu și apoi Hațeg. 427 km mai târziu, adică aproape de ora nouă, ne cazam la hotel. Drum destul de aglomerat dar șosele bune. Chiar mă gândeam ce mișto ar fi să pot face vreodată o Simeria-Petroșani pe bicicletă. Drum asfaltat ca-n palmă, nu foarte aglomerat, câteva urcări și coborâri frumoase. De peisaj nu mai zic. Dar să revenim. Cazat, ieșit la o plimbare nocturnă prin centrul Petroșaniului, mâncat câte ceva la o pizzerie și întors la hotel că mâine avem concurs.
Mâine, adică ieri, trezit, mâncat, plecat la sala de sport a colegiului economic unde se ținea concursul. Concurs care părea că nu se mai termină. Sunt destul de târșit prin concursuri. Credeam că Cupa Saishin, la Râmnicu Vâlcea e top of the tops. Nu fratele meu. Ăsta a început la zece terminat după nouă. Apoi decernarea medaliilor a mai durat o oră. Noroc că stabilisem de la început că vom sta și o a doua noapte în Petroșani. Ei bine, am ajuns la zece și jumătate la hotel. Mers apoi la pizzerie că cei mici deja salivau gândindu-se le ce pizze vor comanda. Wrong! La pizzerie nu mai făceau/serveau mâncare la ora aia. Adică 22.45. Asta deși localul era aproape plin și toată lumea urmărea finala Champions League. Sau derbiul madrilen. Ceva de genu'. 
La ora aia pizzeria ar mai fi avut cel puțin încă o repriză în care putea să-și îndoape clienții. Dar, cum spuneam, nu mai făceau de mâncare. Serveau doar de la bar. Iar pizza la sticlă nu s-a inventat încă. 
Bun. Pub-ul o duce prea bine ca să ne mai ia și nouă banii. Dar ce facem cu copiii? Toate magazinele din jur închise. Noroc că pe la prânz fusesem la Billa și cumpărasem niște pâine feliată. Mai aveam rămas ceva salam și el feliat și niște brânză topită. Părinții Ralucăi mai aveau niște roșii, castraveți și șnițele așa că pitpalacii le-au mâncat cu o poftă de parcă era pizza casei.
Azi trezit, mâncat și plecat. Tot pe Sibiu dar apoi coborât pe Valea Oltului. Oprit la Mânăstirea Cozia și la tradiționalul Deal Negru. Apoi cap compas: Acasă.
De concurs ce să spun. Ne-am întors cu două medalii de bronz. Câte una la kata și kumite. Sunt mulțumit că la kata a concurat într-o grupa de copii avansați, foarte grea. Iar la kumite de pierdut a pierdut la decizia arbitrilor. Cu cel mai strâns scor posibil: 3-2. În meci a avut inițiativa și (chiar dacă nu a punctat) nici pe adversară nu lăsat-o să puncteze. Una peste alta evoluăm. Și ne pregătim. Chiar acesta a fost scopul acestei lungi deplasări. Ne pregătim pentru europene. Unde va fi mult mai greu. Cu și mai mulți adversari. Nu avem pretenții și vom merge acolo fără nici un fel de presiune. Dar campionii - în sensul figurativ al termenului - se cresc pic cu pic. Și cu multă, foarte multă muncă.

joi, 22 mai 2014

Ciobi

Cine e Ciobi? Ciobi sau Ciobănelul sau Ciobanu' e câinele nostru ciobănesc. De fapt nu e un ciobănesc în purul sens chinologic - cel al raselor româneşti omologate - dar efectiv a fost luat de la un cioban de pe lângă Malu cu Flori prin toamna lui '99. De fapt noi ne dusesem să-l luăm pentru nişte cunoştinţe însă ne-am ataşat imediat de el şi l-am păstrat. Era o mogâldeaţă de căţel. Albă ca zăpada. Când i-am făcut poza asta crescuse deja. Cred că nu avea mai mult de patru săptămâni când ciobanul ni l-a dat. Deabia un an mai târziu, când l-am luat pe Carlos, am realizat că asta nu era o vârstă la care să dai un pui dar până la urmă totul a ieşit bine. 
Ciobi a fost paznicul curţii alor mei timp te aproape cincisprezece ani. Spun "a fost" pentru că azi a trebuit să ne despărţim şi de el. Acum doi ani o tumoare a început să-i crească pe pulpa dreaptă. Veterinarilor le-a fost frică să-l opereze. Din cauza vârstei. Şi dacă ar fi supravieţuit operaţiei şansele ca tumoarea să crească la loc erau foarte mari. Tumoarea nu-l incomoda aşa că am luat decizia de a nu-l chinui inutil ori chiar să-i scurtăm viaţa. Singurul gând care mă alină acum e că atunci am luat decizia corectă. I-am oferit încă doi ani de viaţă normală până când tumoarea a crescut prea mult şi în cele din urmă s-a spart. Aşa cum şi acum îmi zic că am luat decizia corectă. Cea de a nu-l lăsa să se chinuie.

sâmbătă, 17 mai 2014

RoadGrandPrix 2014. Boldești-Scăeni

După două zile destul de nasoale la serviciu în care m-am tot întrebat care-i rostul atâtor zbateri, ieri dupăamiază m-am dus la Ploiești să ridic numerele pentru concurs. Am zis "numerele" pentru că l-am luat și pe cel al lui Olimpiu. Înainte însă de a le ridica am trecut și pe la service să văd ce-mi mai face Z6-ele. Surpriză! Era gata. Doar că pierduseră numărul meu de telefon. Ha! Oricum vestea mi-a mai înseninat ziua, atât cât rămăsese din ea. Chiar mă gândeam acum două-trei zile că dacă aș fi avut Felt-ul gata nu-mi luam Roubaix-ul la Seciu. Drumuri care se anunțau mai nasoale. Ploaia care putea să vină peste noi. Mai protejam și noi Roubaix-ul. 
Mă duc să iau numerele. A doua surpriză plăcută. Numărul meu: 20 Martie. Pardon, 203. Ajung înapoi acasă. Aproape se înserase, dar am ieșit o fugă până-n Iedera să văd cum mă simt iar pe Felt.
De dimineață plec cu Olimpiu spre Boldești Scăeni. Ajungem la nouă. Pe la 9.30 ne întâlnim cu Bogdan. Ne mai plimbăm puțin... Ne tragem în poze... 
Se dă startul. Nu m-am grăbit. Oricum eram prin coada plutonului. Începea urcarea spre Seciu. O aveam de făcut de două ori. Am depășit câți am putut, destui la număr, dar fără să mă crizez că alții pe care pusesem ținta se depărtau. A urmat bucata valonată, unde erau anunțate bucăți de drum stricate. Se putea mai rău. Nici pe departe așa cum crezusem. A urmat coborârea unde, la fel, erau anunțate probleme datorită ploilor din ultimele zile. Până la urmă s-a dovedit că și coborârea a fost OK. A urmat apoi zona de relativ plat unde, sincer, m-am simțit cel mai bine. Nu am dat însă tot ce puteam pentru că știam că aveam de parcurs aceeași tură încă o dată. 
Începe a doua tură, aproape de vârf în Seciu îl aud pe Olimpiu în spatele meu: "Parcă vă știu de undeva..." și apoi o ia ușor în față. Credeam că-l pierdusem pe plat. A recuperat pe urcare. Bucata valonată din vârf și coborârea am făcut-o iar împreună dar pe plat am plecat (cred) ușor-ușor mai în față. Nu m-am uitat în spate după Olimpiu. Pe coborâre trecuseră niște ghiulele pe lângă noi și voiam să le mai inspectez un pic. În fine. Pe plat nu am mai mers chiar cu aceeași viteză ca în prima tură dar oricum am reușit să mențin constant viteza peste 30 km/h. Media de 30 km/h e unul din pragurile mele psihologice. Când voi reuși să obțin în mod constant acest lucru mă voi lăsa probabil de ciclism. Glumesc. Glumeeesc! Pentru un tătăițul din mine, media de 30 km/h e însă un vis frumos.
Bun. Am terminat pe locul 65 în clasamentul general. Nu se face departajare pe clase la traseul scurt. Rezultatul e provizoriu. Nu am stat până la final să văd clasamentul definitivat însă sunt mulțumit că tipul ăsta trecut de 40 de ani s-a situat undeva pe la jumătatea clasamentului.
Mă bucur că vremea a ținut cu noi și nu a plouat atât cât am concurat, sunt fericit că am reușit să ajung la unul din concursurile la care îmi doream și sper să pot pedala la încă vreo două-trei... patru-cinci... anul ăsta.

marți, 6 mai 2014

Dineu cu proşti

Le Diner de Cons. Film. 1998. Trei premii Cesar. L-am văzut de vreo trei ori. La un moment dat chiar căutam să cumpăr DVD-ul.
Am dus fetele la teatru. Versiunea românească. Dineu cu proşti. A venit iar TNB-ul la Târgoviște. Cu Caramitru și Mălăele magistrali. 
În piesă Pierre spunea la un moment dat: "... plâng de atâta râs ...". Da. E o comedie de ajungi să plângi de atâta râs. Ori de oricâte ori ai revedea-o...

Știți cum se numește bărbatul care știe în permanență unde i se află soția? 
...
Văduv

luni, 5 mai 2014

Amestecate

S-a terminat şi SSCC-ul. Specialized Spring Classics Challenge-ul de pe Strava. Acum tot stau şi mă gândesc care a fost motivul principal pentru care m-am înscris. Iniţial am făcut-o pentru că, na, eram proaspăt posesor de Roubaix şi trebuia să dovedesc în vreun fel că sunt demn de el. 
Pe de altă parte speram ca acest challenge să mă ajute să pierd din kilogramele câştigate în ultimele luni. La fel mi se întâmplase la Eddy Mercks World Championship Challenge
Mi-am zis: "Dacă termini challenge-ul ăsta, vei slăbi". Am trăit oarecum acelaşi sentiment care l-am avut în martie 2009 când mi-am spus: "Dacă vei slăbi, atunci ... ". Acum cinci ani însă ştiam de la început că ceea ce mi-am promis nu depindea doar de mine. Aveam în faţă totuşi promisiunea unei vieţi mai îndelungate în care acel lucru se putea îndeplini. De această dată însă totul depindea numai şi numai de mine.
După primele zile, văzând că kilometrii făcuţi mă menţineau în primii zece din România am schimbat obiectivul: să rămân acolo până la sfârşitul challenge-ului. Puteam dovedi aşa că sunt demn de a mă urca pe Roubaix. 
Au venit apoi cele trei zile de Disneyland în care de pe locul 8 pe ţară am ajuns pe 18. Uşor-uşor am recuperat şi până la urmă am reuşit să fiu cel de-al cincilea din România care a îndeplinit baremul - cei 1266 km. Lupta nu se terminase însă. Mai aveam încă 12 zile în care să trag tare. Slăbisem 2 kile dar nu era suficient. 
A început să-mi facă cu ochiul locul 3. Primii doi se detaşaseră deja. Erau la 400-500 km în faţa mea. Locul 3 însă la "doar" 130 km. Cum ar fi fost să termin pe podium? Nu mi-ar fi plesnit pipota de bucurie? Dă-i şi trage. Doar o zi pentru că următoarea a plouat torenţial. Apoi iar o zi pe bicicletă. Apoi iar una pauză pentru că am fost cu Ana la Râmnicu Vâlcea. 
Dar ce a urmat, a fost nebunie totală: 811 km în 7 zile. Treziri dis-de-dimineaţă pentru a apuca să fac câţi mai mulţi kilometrii înainte de a veni ploaia. Iar seara, când vremea îmi permitea, ieşeam din nou pentru a stoarce din mine şi ultima poftă de a mai mânca ceva. În astea 7 zile am reuşit să împuşc şi challenge-urile Gran Fondo pe Aprilie şi Mai şi am reuşit să ajung pe locul 3 pe ţară. Mai rămăsese ziua de ieri. Eram la 160 km în faţa locului 4 şi la vreo 200 km de locurile 5 şi 6. Mi-era frică să nu scoată vreunul din ei vreun iepure din căciulă. Asta chiar dacă fuseseră anunţate ploi în toată ţara. Oricum, pentru a fi sigur, ieri, la o oră după ce s-a oprit ploaia, pe la 14.30 m-am urcat pe Cubuleţ şi bătrâneşte am mai facut încă 87 km. Asta, aşa, în 4 ore, până m-a prins iar ploaia la intrarea în oraş.
Buuun... Când m-am cântărit de dimineaţă îmi venea să mă pup. Am pierdut încă 4 kile în ultimele două săptămâni. Şi da, am ajuns iar la greutatea din Decembrie.
Acum, cum ziceam, tot stau, mă gândesc şi tot pun în balanţă. Oare pierderea în greutate a fost motivul principal sau doar gâdilarea egoului, dorinţa mea de a demonstra că merit să am o bicicletă deja legendară sau cea de a termina pe podium au fost prioritare iar pierderea în greutate doar o consecinţă. Mi-ar plăcea să cred că în subconştient am profitat de combativitatea mea actuală pe Strava pentru a mă ajuta singur să slăbesc. Aşa cum, poate, acum cinci ani am profitat de o altă slăbiciune de-a mea pentru a mă ajuta singur să slăbesc. 
Nu ştiu dacă e aşa. Şi probabil nu voi afla niciodată. Oricare ar fi răspunsul, un lucru mi-e clar: trebuie să fiu recunoscător Familiei şi Prietenilor. Pentru că fără suportul lor nimic din ceea ce am realizat în aceste 40 de zile nu era posibil. Dar nimic! Ei m-au împins mai departe atunci când efectiv nu mai puteam. Ei mi-au dat imbold atunci când au aflat ce aveam de gând. Iar pentru asta nu pot decât să le Mulţumesc. Din suflet!

Căsuţa tehnică:
Specialized Spring Classics Challenge 
Durata = 40 zile. 
Zile în care am putut ieşi cu bicicleta = 33
Distanţa de parcurs = 1266 km
Distanţa parcursă = 2306.7 km
Loc 1501/69.010 general
Loc 3/171 în România