E destul de târziu. Tocmai am editat postul anterior. Făcusem postarea fără a folosi diacritice. Un gând îmi trece prin minte: să scriu totuşi şi despre cum văd eu problema tăierilor de venituri? Hai să scriu. Tot am facut-o lată. Asta ar fi cea de-a şasea postare luna aceasta. Cam mult pentru cineva care credea că va posta din An în Paşte.
În fine, nu cred că interesează pe prea mulţi ce cred eu. Dar dacă tot e blogul meu atunci scriu ce vreau.
Modul în care văd eu lucrurile e un mod relativ simplist. Probabil şi pentru că nu sunt implicat direct.
Este clar că orice reducere de venituri va avea repercursiuni asupra celor vizaţi de ele. Şi dacă acum credeţi că e greu, aşteptati până la iarnă să vedeţi cum va fi.
Bun, să începem cu...
Bugetarii. Las la o parte faptul că există unii bugetari mai bugetari decât alţii. Cred că dacă se dorea, s-ar fi putut găsi în altă parte a bugetului câteva sute de milioane, milioane care ar fi putut face ca reducerile salariale să nu mai fie necesare. Dar dacă se preferă ca aceste milioane să ajungă în alte părţi, ca să nu zic la clientela politică pentru a nu fi considerat psd-ist, pnl-ist sau orice altceva, asta e. Asta e Romania. Deci statul împarte banii cum vrea şi implicit hotărăşte cu cât îşi plăteşte angajaţii. Cui nu-i convine, să se mute la firme private daca pot câstiga acolo mai mult, sau, să se mute în alt stat. Altă soluţie nu au. Nu cred că Curtea Constituţională va avea vreo jena în a considera legea ca fiind constituţională din acest punct de vedere.
Pensionarii? Şi aici admit că există unii pensionari mai pensionari decât alţii. Dar oricum pensionarii sunt o altă mâncare de peşte în comparaţie cu bugetarii. Ei şi-au câstigat dreptul la pensie. Au muncit o viaţă întreagă pentru acest drept. Li s-a calculat un punctaj în funcţie de sumele cu care au contribuit. Cel puţin marii majorităţii. După cum spuneam, există şi unii pensionari mai pensionari decât alţii.
Oricum, din câte ştiu, valoarea punctului de pensie a fost de fiecare dată indexată pentru a tine pasul cu inflaţia, nu pentru că tu stat mărinimos ai făcut asta numai pentru că-ţi păsa de pensionari.
Tu, stat, nu ai dreptul să-i micşorezi valoarea punctului de pensie. A, poate dacă începea iar economia "să duduie" şi se ajungea ca cu un leu să poţi cumpăra un gram de aur... Da! În acel caz puteai să faci ceea ce vrei să faci acum. Hai că încep să mă enervez şi când pronunţ verbul "a dudui". Economia “duduia” acum câţiva ani pentru că veneau miliardele de la cei ce munceau în străinătate, şi datorită (trebuia să scriu din cauza) supraevaluarilor pe planul construcţiilor/imobiliar. Nu "duduia" pentru că am fi produs şi exportat noi mai mult.
Dar să revin. Un drept câştigat e un drept câştigat şi tu, stat român, nu ai dreptul de a-l diminua doar pentru că nu eşti în stare să-ţi gestionezi bugetul cum trebuie.
În acest caz chiar sunt curios care va fi opinia Curţii Constituţionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu