joi, 24 iunie 2010

Meciul care nu ar fi trebuit să se termine vreodată

70-68. Nu. Nu este scorul unui de meci de baschet. Este scorul ultimului set al meciului de tenis dintre francezul Nicolas Mahut şi americanul John Isner din primul tur al Wimbledonului de anul acesta. Meciul care s-a întins pe durata a trei zile. Meciul cu cel mai lung timp efectiv de joc din istorie. Meciul cu cele mai multe puncte jucate. Meciul cu cele mai multe gameuri jucate. Meciul în care s-au servit cei mai mulţi aşi din istorie. Meciul ce nu va fi uitat vreodată.
Nu există sufieciente superlative pentru a descrie jocul acestor doi luptători ai zilelor noastre. Zeci de copii de mingii şi arbitrii de linie s-au perindat pe teren, în cea de-a doua zi tabela de scor şi-a dat sufletul iar arbitrul a simţit nevoia de a se da jos din scaun pentru a-şi dezmorţi picioarele, însă aceşti doi gladiatori moderni au continuat să-şi aplice lovitură după lovitură. As după as. Da, au mai existat şi momente de lipsă de concentrare. Da, a mai fost câte un voleu ratat dar calitatea jocului a fost una bună. Extraordinar de bună.
James Van Alen a inventat tie-break-ul în 1965. Şi de regulă este folosit şi în ultimul set. Dar laud decizia francezilor şi englezilor de a face o excepţie de la această regulă în setul decisiv al turneelor de la Roland Garros şi Wimbledon. Întotdeauna vor exista păreri pro şi contra. S-ar putea scrie foarte mult numai despre aceste aspecte dar mă bucur că englezii şi francezii au luat această decizie. Măcar în ultimul set să se joace tenis aşa cum a fost el conceput.
În Statele Unite, locul unde s-a născut Van Alen, locul unde spectacolul este la el acasă, un astfel de meci nu va putea avea loc. Niciodată.
În ziua în care Van Alen a murit, Stefan Edberg pierdea cu scorul de 6-4 6-7 6-7 6-7 o semifinală de Wimbedon în faţa lui Michael Stich. La câteva ore după meci auzind de moartea lui Van Alen, Edberg a declarat că dacă acesta nu ar fi trăit probabil că la acea oră el încă ar mai fi jucat cu Stich în acea semifinală.
Bine că atunci nu s-a ajuns în setul decisiv. Nouăsprezece ani mai târziu meciul Mahut-Isner ne arată adevărata dimensiune a celor spuse de Stefan.
Acest meci nu ar fi trebuit să se termine. Niciodată. Oricum ambii jucători sunt învingători. Acest meci a intrat în istorie. Isner, la finalul celei de a doua zi a meciului spunea: "Nothing like this will ever happen again. Ever". Nimic mai adevarat.
Dincolo de cuvinte, în istorie vor rămâne câteva date tehnice ce greu vor putea fi egalate vreodată:
                  Isner - Mahut = 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68
                  Timp efectiv de joc = 11 ore, 5 minute
                  Aşi Isner : 112
                  Aşi Mahut : 103
                  Puncte câştigate Isner = 478
                  Puncte câştigate Mahut = 502
Mă bucur că am avut şansa şi privilegiul de a putea urmări în direct ultimele 49 gameuri ale acestui meci. 
Într-o lume perfectă acest meci s-ar fi jucat la infinit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu