luni, 31 decembrie 2012

Semne că îmbătrâneşti

O fi apropierea de Anul Nou de vină, o fi faptul că remarc din ce în ce mai des trecerea timpului, dar cred că mă apuc de făcut o listă. Cu semne că îmbătrânesc. Cu ce începem? Cu ziua de azi.
Semn că îmbătrâneşti: îi cumperi fetei tale primul ei sutien. 
Parcă ieri îi schimbai scutecele, o spălai sau legănai în braţe până adormea.

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Rochefoucauld

L'amour vrai est comme un fantôme; chacun parle de lui, peu l'ont vu.

vineri, 28 decembrie 2012

Fight Club

"Chişu" face glume. A postat ieri pe grupul Generaţiei o fotografie. Concurs cu premii: Cine e în fotografie?
Mă uit. E Alina! Pe masură ce mă uit mai bine încep să-mi dau seama că nu e ea. De fapt mediul nu se potrivea. În uşă, cu spatele, era unul ras în cap si cu cască în ureche. Un bodyguard. În spatele ei era una spălăcită cu faţa tipic britanică. Apoi în mâna stângă ţinea o poşetă care deşi asortată cu rochia nu părea genul Alinei. Nu ştiu care-i genul ei, dar nu părea. Gata! M-am prins! E Helena Bonham Carter!
De-ar ştii Chişu că cu doar câteva ore înainte avusesem de gând să mă uit la Fight Club ...

joi, 27 decembrie 2012

Vizi

În finala primei ediții a Vocii României am ținut cu Ștefan Stan. Nu era favorit dar era favoritul meu. Și spre surprinderea mea a câștigat. În finala de aseară îl vedeam câștigând detașat pe favoritul meu din această ediție. Vizi Imre. De fapt îl vedeam bătându-se cu Tibi Scobiola dar câștigând. E... N-a fost să fie. Oricum sunt curios cum va evolua cariera lui de acum înainte. Pentru că tipul ăsta e întradevăr un one-man-show.

marți, 25 decembrie 2012

12

12.12.2012. Mă gândeam... 12... 12... 12... S-o întâmpla ceva special azi? Nu prea. La serviciu, vorba lui Perry, same shit different day. Seara, după tradiţionala tură ajungem acasă. Dau de mâncare la câini. Meli şi Ana insistă să ne bătem cu zăpadă. Proaspăt căzută. Arunc un bulgăr. Simt cum verigheta dă să iasă de pe deget. Stai acolo, îmi zic. Mai arunc un bulgăr. Fuuuuutu-i! Ce-i, întreabă Meli. Am pierdut verigheta. Când? Acum, când am aruncat bulgărele ăsta. Instantaneu încep să-mi treacă prin minte tot felul de gânduri, să fac tot felul de calcule, scenarii, să îmi pun tot felul de întrebări. În fine trec câteva minute şi îmi zic să mă calmez. Oricum nu mai pot face nimic. Era seară, nu se mai vedea bine. Las pe mâine sau poimâine. Sau când s-o topi zăpada. Ce o fi, o fi... 
Acum nu vă mai povestesc că zilnic mă uitam pe poieniţă. Doar-doar voi găsi verigheta. Nu mai povestesc cum zilnic am tras cel puţin o duzină de sperieturi pentru că realizam că nu mai aveam verigheta pe deget şi deee... e greu să uiţi că ai pierdut-o cu câteva zile înainte... Vorba lui Brucan: stupid people.
În fine... După o serie de zile în care temperatura a tot fost sub zero, vine Crăciunul cu ale lui 12 grade Celsius. Mă duceam la prânz să o iau pe babi ca să luăm masa de prânz la ai mei. Hai să mă opresc o fugă şi acasă. Să mă uit iar pe poieniţă. Mă uit pe traiectoria pe care ţineam minte că aruncasem bulgărele şi în câteva secunde îmi îndrept privirea spre un loc. Mă apropii ... şi ... găsesc ... verigheta.
În general sunt o persoană, zic eu, raţională. Am convingerea că trebuie să existe o cauză pentru orice se întâmplă. Chiar dacă explicaţia nu-i uşor de descifrat, sau poate că e chiar indescifribilă, merg pe existenţa principiului cauzalitate-efect.
Cu toate astea, au existat momente în viaţa mea în care au apărut nişte semne ca să le zic aşa. După 12 ani de căsnicie, pe 12 a 12-a 2012 pierd verigheta. Şi o găsesc în ziua de Crăciun. Să fie ăsta un semn? Divin? Nu ştiu ce să mai spun. Tot ce îmi doresc e ca semnele pe care poate le voi primi şi de acum înainte să nu fie contradictorii. Că apoi ne întoarcem iar la cauzalitate-efect.

luni, 24 decembrie 2012

Decât

"Dragă Moş Crăciun,
Eu aş vrea decât o tabletă"

Cuvânt cheie: decât. Copii de azi, nu-s foarte pretenţioşi. Nu?

duminică, 23 decembrie 2012

Mission accomplished

5.000 km anul ăsta? Pe bicicletă? Aproape 200 km rămaşi de făcut în ultimele două săptămâni? Gata. Azi totalul a ajuns la 5.008. Mission accomplished! Cu o săptămână înainte de termen.

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Cinci

Să adunăm. Cât fac minus cinci grade Celsius, plus zăpadă, plus cinci prieteni, plus o plimbare de o oră şi jumăte, pe drumuri de sondă? Egal distracţie? Da.
Am luat şi o trântă. Nici n-am simţit-o. Păi cu 4 straturi de protecţie ce să mai simţi... 
Ajuns acasă mi-am spălat bicicleta. Chiar avea nevoie. Plecasem cu ea plină de noroi. M-am întors cu ea plină de zăpadă şi sare. Mai ales sare. Nu puteam să o las aşa. Acum arată de parcă-i nouă. Şi are aproape doi ani. Şi nicio revizie la activ. Dar trebuie să ne ocupăm şi de aspectul ăsta. În fine, cam gata cu ieşirile anul ăsta. Adevărul e că nici mult nu a mai rămas din el.

miercuri, 19 decembrie 2012

196

Prin septembrie am făcut un calcul şi am văzut că până atunci aveam la activ puţin peste 3.000 de km pe bicicletă. 3000, anul ăsta. Băgaaaa-mi-aş! Ştiu! Ştiu că vreo lună am stat pe bară doar din cauza artrozei. Mă rog, începutului de artroză... Dar totuşi... Măcar vreo 5.000 de km să fac şi eu... Poate-oi reuşi...
Cum mi-am amintit eu, nu ştiu, dar tocmai am refăcut calculul. Mai am nevoie de 196 km. 196? Până la sfârşitul anului? Da, 196. OK. I think I can do it. Gata, v-am lăsat. Mă urc pe bicicletă. În 10 minute începe şi un episod din Dr. House. Perfect timing.

vineri, 14 decembrie 2012

Samsungii vs Aifăunişti

"Care-i asemănarea între un călcâi spart şi un iPhone5? Răspuns: Îl au toţi ţăranii."
Clar asta-i o glumă gustată de toţi Samsungiii. Dar ce te faci când tu, Samsungist convins, salivezi după (sau chiar ai deja) un S3? Până la urmă, care-i diferenţa între Samsungii şi Aifăunişti?

miercuri, 12 decembrie 2012

Mi-am luat izmene

Am urât mereu izmenele. De mic copil. Nu le înţelegeam utilitatea şi mi se păreau ridicole. Ţin minte o întămplare petrecută la mare pe când aveam vreo 7-8 ani. Eram cu ai mei la Saturn. Stăteam în apă. Mă uitam spre cearşaful nostru şi văd un tătăiţă care vine la plajă şi-şi stabileşte headquarters-ul pe lângă noi. Începe să se dezbrace şi rămâne în... izmene. Şi nu numai că rămâne în izmene dar şi intră cu ele în mare. Şi apoi imaginaţi-vă cum arată nişte izmene murate pe un tătăiuţ numai pielea şi oasele...
Să revenim la izmenele noastre. Sau ale mele mai bine zis. După cum spuneam, nu le înţelegeam utilitatea. Asta până acum doi ani când m-a prins iarna fără secularul strat gros de grăsime. Brrr, frate, dar frig mai e iarna! Nu ştiu cum a trecut iarna aia. Următoarea, anul trecut, am trecut la represalii. Am început să port o pereche de pantaloni de pijama pe sub pantalonii de fâş. Şi veni şi iarna asta. De câteva zile tot tremur. Ieri la Lidl mi-au picat ochii pe o pereche de izmene. Nu d-alea albe tradiţionale, de care tocmai vă povesti întâmplarea de la mare, ci erau unele oarecum mai moderne. Din material sintetic, mulat pe picior, pentru cei care practică sporturi de iarnă. Un fel de ciorapi fără talpă. Le-am luat. Izmene scrie pe mine. Mai moderne, dar tot izmene.

luni, 10 decembrie 2012

1000

Nu ştiu cum sunt alţii dar despre mine pot spune că nu-mi plac în mod deosebit cifrele rotunde. Din toate numerele mele favorite - da, am şi eu numerele mele favorite - doar unul e rotund. Şi ăla-i pentru că e ziua mea de naştere. 
Cu toate astea nu pot spune că nu-mi face plăcere când trec de o barieră. Poate nu una de natură fizică ci poate doar de una psihologică. Iar când pentru a scrie un număr am nevoie de un digit în plus faţă de ce aveam nevoie înainte, da, nu pot să nu tresar un pic...
De aproape trei ani şi jumătate ţin evidenţa kilometrilor şi timpului petrecut în şaua bicicletei. Cu cele aproape două ore petrecute aseară pe medicinală am trecut de pragul de 1.000. Una e când vezi un total de 998 şi alta când vezi 1000.
O mie de ore pe bicicletă. În aproape trei ani şi jumătate. O fi mult? O fi puţin? Depinde de cum priveşti lucrurile. Oricum, e ceea ce am săvârşit.

joi, 6 decembrie 2012

Să votaţi bine!

Din 1992 când am primit dreptul de a vota, n-am ratat nici o votare. Fie că era locală, parlamentară, prezidenţială ori referendum. N-am ratat nicio ocazie. Chit că era referendum ca Moreniul să devină Mare Municipiu - ceea ce nu mi-am dorit - dar totuşi a ieșit, fie ele alegeri europarlamentare. Dacă am pomenit de referendumuri probabil că vă întrebați dacă am fost și la referendumul de demitere a lui Băse. Da, am fost acolo. Asta deși acum opt ani l-am votat președinte. Nu fac discriminări, nu ezit să recunosc când am greșit şi sanctionez într-un fel sau altul pe cei care mă dezamăgesc. 
Sunt apartidic. De-a lungul anilor am votat cam cu toţi. Cu cine credeam eu că-i mai bine în acel moment. Prima oară am votat cu PDSR-ul. Apoi am votat cu CDR-ul. Au urmat PSD-ul, PNL-ul, PDL-ul, iar PSD-ul... La naiba, dacă vă spun că în '96 l-am votat pe Frunda pentru președenţie... De ce? Pentru că  discursul lui m-a convins cel mai mult. Retrospectiv privind cred că votul meu a fost preponderent unul negativ. Să fie vina mea sau a lor? Clar, a lor.
Stau acum şi mă gândesc... Mă tot întreb... Cu cine dracu să votez? Cu cine? Cu hoţii de la ARD? Cu hoţii de la USL? Cu PPDD-ul? Să fim serioşi, chiar aşa de prost nu-s. Cu PNTCD-ul? Care din el? Acel 0.1% din ARD sau acel 0.1% din USL? Cu PRM? Cu UDMR? Dacă stau să mă gîndesc, ungurii în minoritatea lor şi-au maximizat întotdeauna procentele. Nu există grupare care să fi rezistat la putere mai mult. Iar în timpul ăsta şi-au văzut de afaceri. 
Au ajuns să fie publicate afișe cu sloganuri: "Fur mai puțin ca ei!". Slogan al unui ecologist. Nu-i glumă, e... ad literam!!! Te doare capul. Probabil ăsta e răspunsul la lehamitea care m-a cuprins. Efectiv m-am săturat de hoţi. Fie ei mai mari sau mai mici, m-am săturat de ei. Cu ceva bani îti faci o televiziune de apartament, apoi partid şi prosteşti prostimea. Cu ceva bani devii liberal peste noapte dar îţi și păstrezi vacant postul de președinte al propriului partid de buzunar. Iar scandalurile continuă. Zilnic. Îmi vine să strig: "Gata.  Duminică nu merg la vot. Duce-ţi-vă-n pula mea cu toţii!" Mi-a luat juma' de viaţă să ajung la această concluzie. Ideea se conturează, de fapt, de ani buni dar am tot sperat că ceva-ceva se va schimba... 
Nimic nu se schimbă. Şi dacă aparent se schimbă, se schimbă doar cei care fură. 
Am să mă duc totuşi la vot. Am să mă duc pentru că insistă Meli. Dar mi-l voi anula. Nimeni nu merită votul meu. Dându-mi votul pentru cineva ar însemna să fiu părtaş la furtişagul la care, inerent, alesul, va lua parte. Nu sunt laş, nu încerc să mă exonerez de responsabilitate dar efectiv aşa văd eu acum lucrurile. M-am ars de prea multe ori pe propriul vot. Vot, zic eu, imparţial, cântărit bine şi neinfluenţat. 
Aşa că pentru cei care se încăpăţânează să voteze, pentru cei care mai au o speranţă, pentru cei care încă cred că votul lor poate face diferenţa, am doar atât să le spun: Sper să fiţi mai inspiraţi decât mine. Să votaţi bine! Bine şi pentru mine.

miercuri, 5 decembrie 2012

Mini-vacanţă Toscană

Hai că deabia acum mi-am făcut timp să mai scriu aici... Dacă tot spuneam ce tare va fi în anii în care Sf.Andrei pică într-o zi de vineri sau de luni, am zis să nu lăsăm pe anul viitor ceea ce putem facem acum. Şi am zis să profităm de această primă nouă zi liberă. Adevărul e că mini-vacanţa asta s-a potrivit perfect. Trebuia ca până-n Sf. Nicolae să îi tăiem moţul micuţei Elizabeth iar o zi în plus e foarte folositoare atunci când vrei să ajungi la Florenţa. Planul era aşa: vineri plecăm din ţară, sâmbătă tăiem moţul şi duminică ne întoarcem. Oana a zis că dacă tot facem drumul ăsta poate reuşim să stăm o zi în plus pentru a ne mai duce să vizităm câte ceva. Aşa a rămas.
Joi, după o redusă dar foarte concentrată şi solicitantă zi la serviciu, pe la ora două fugim spre aeroport. Aveam avion la ora cinci. Avionul are întârziere. Cam jumătate de oră. Însă pilotul ne spune că va recupera pe drum. Şi s-a ţinut de cuvânt. Ajungem la Munchen doar cu zece minute mai târziu decât era programat iniţial. Mai aveam o oră şi un sfert ca să ajungem la poarta spre Florenţa. La poartă aflăm însă că avionul, care venea de la Florenţa, nu plecase încă de acolo. Per total încă o oră şi jumătate întârziere dar până la urmă ajungem spre miezul nopţii la Oana. Cam acestea au fost singurele minusuri.
Acum, capitol plusuri. Vacanţa propriu-zisă. Reîntâlnirea cu Oana, Mădă şi Elizabeth. Mari plusuri. Apoi, să o luăm cronologic:
Vineri. Oana ne duce la San Gimignano. La întoarcere trecem prin piaţa Michelangelo. Admirăm panorama. Seara aflăm o veste super. Dar nu vă spun încă despre ce e vorba. Răbdare! Toate la timpul lor. Apoi Mădălin îmi arată reţeta lui de Profiterol. Apoi servesc pentru prima oară în viaţa mea un Chianti. Nu mă omor dupa el dar pot spune că am bifat şi asta de pe To-do List în viaţa asta.
Sâmbătă, din criză de timp renunţăm la plimbarea la Siena dar ne mai plimbăm prin Florenţa. Cu ocazia asta urcăm în Campanile di Duomo. Sau Giotto's Campanile. Sau Turnul-Clopotniţă mai pe româneşte. 414 trepte, dar panorama din vârf bate la fund panorama din piaţa Michelangelo. Savurez o fiorentină. Un fel de turtă dulce, ceva mai tare, cu stafide, migdale şi pe jumătate învelită în ciocolată. Seara, Mădă îmi demonstrează cum se face Tiramisu. Tăiem moţul lui Elizabeth. Dacă Meli a ţinut-o în braţe la botez, eu îi tai moţul. Beau un pahar de Brunello di Montalcino. O să mă omoare Răducu dacă află ce scriu despre el, dar nici Brunello nu m-a dat pe spate. Ce vrei mă? Sunt ţăran. Nu-mi place alcoolul. Nici măcar ăla bun. Sau, mă rog, foarte bun.
Duminică. Duminica o trecem preponderent la minusuri. Pentru că plecăm. Foarte devreme. Cu foarte puţin somn la activ. Ana continuă (începuse de sâmbătă dupăamiază) să plângă că s-a despărţit de Elizabeth. Dar în rest nu am avut probleme pe drumul spre casă. 
Trăgând linie şi adunând ne dă o superbă mini-vacanţă Toscană. Prima noastră vacanţă de Sf.Andrei.