marți, 15 iulie 2014

Il Palio

Il Palio era pentru mine "cursa aia de cai". Însă acum, că am ajuns la Siena, văzând cartierele, cu steaguri arborate pe aproape toate clădirile, intrând în atmosferă, mi-am dorit să aflu mai multe. 
Il Palio se ţine de două ori pe an: Pe 2 Iulie şi pe 16 August. Există ani în care se poate ţine şi un al treilea Palio dar numai pentru sarbători speciale, cum ar fi: intrarea într-un nou mileniu, sfârşit de război mondial, prima aselenizare - Apollo 11 - din cele recente sau vizite de capete încoronate cu secole în urmă.
Cursa se desfăşoară în Piazza del Campo pe marginea căreia, se organizează circuitul punând un strat de pământ amestecat cu nisip şi cenuşă. Se fac trei ture de piaţă iar cursa ţine efectiv doar vreo 75 secunde.
Fiecare cartier e reprezentat de un cal dar la o cursă participă doar 10 din cele 17 cartiere. Anul următor, la concursul din aceeaşi lună, participă celelalte 7 cartiere plus alte 3 trase la sorţi din cele 10 care au participat deja.
Caii sunt de valori egale şi sunt traşi la sorţi. În timpul cursei ei sunt călăriţi fără şa. Dacă un jocheu cade dar calul lui trece primul linia de sosire atunci cartierul respectiv câştigă. După cum spuneam, cartierul e reprezentat de cal.
Fiecare cartier are steagul său. Cartierele au prieteni şi duşmani. Se fac tot felul de alianţe, strategii. Au loc întâlniri secrete. Jocheii au voie să cravaşeze nu numai proprii cai ci şi pe cei ai adversarilor iar o înfrângere a rivalilor e sărbătorită ca propria victorie .
Am aflat şi două chesti care m-au distrat enorm. Cei care au pierdut cursa nu sunt consideraţi cei care au ieşit pe ultimul loc ci cei care au terminat-o pe locul doi. Apoi, cartierul care are cea mai lungă perioadă de când nu a mai câştigat cursa are o poreclă: Nonna. Adică... "Bunicuţa". Sunt adevăraţi sienezii ăştia. Pe onoarea mea!
Bun. Cartierul care câştigă cursa primeşte un drapel din mătase pictat de un artist iar numele cartierului e trecut pe o farfurie de argint.
Fiecare cartier are drapelul, culorile şi simbolurile proprii. Iniţial erau 59 de cartiere dar în 1729 au fost trasate noi graniţe pentru cele 17 din prezent. Ele sunt:
Aquila (Vulturul) - unul din cele patru cartiere nobile. Catedrala se află în acest cartier. Aliaţi: Bufniţa şi Dragonul. Rival: Pantera. În muzeul cartierului se află cel mai vechi drapel păstrat, câştigat la un Palio din 1719.
Brucco (Omida) - Cartier aliat cu Porcul Spinos, Scoica şi Turnul. Fără inamici.
Chiocciola (Melcul) - Cartierul olarilor si rivalul Ţestoasei.
Civetta (Bufniţa) - Cartierul pantofarilor situat în centrul oraşului.
Drago (Dragonul) - Cartierul bancherilor.
Giraffa (Girafa) - Cartierul pictorilor. A primit titlul de cartier imperial în 1936, după ce a câştigat Il Palio dedicat imperiului italian din Africa de est.
Istrice (Porcul spinos) - Cartierul "suveran" pentru că în secolul 14 a găzduit Ordinul Militar Suveran de Malta. Ca rival are cartierul Lupoaicei.
Leocorno (Unicornul) - Cartierul aurarilor.
Lupa (Lupoaica) - Cartierul brutarilor.
Nicchio (Scoica) - Cartierul olarilor aflat în estul orasului, unul din cele patru cartiere nobile.
Oca (Gâsca) - Cartierul vopsitorilor, unul din cele patru cartiere nobile.
Onda (Valul) - Cartierul tâmplarilor, cartierul "căpitan" pentru că soldaţii lui făceau de gardă la Palatul Public. Are Turnul ca duşman.
Pantera (Pantera) - Cartierul băcanilor şi chimiştilor.
Selva (Pădurea) - Cartierul ţesătorilor. Iar în vremurile în care cartierele erau militarizate locuitorii acestui cartier erau conoscuţi ca foarte buni arcaşi.
Tartuca (Ţestoasa) - Cartierul sculptorilor. Adversarul Melcului.
Torre (Turnul) - Cuprinde sinagoga şi cartierul evreiesc. Rezidenţii erau în general lânari. Numele îniţial al cartierului a fost Lionfante. Este singurul cartier cu doi adversari - Valul şi Gâsca - ceea ce face ca el să fie cunoscut ca cel mai combativ cartier din Siena.
Valdimontone (Valea Berbecului) - Cartierul croitorilor. Este aliat cu Valul şi are ca inamic Scoica vecină.
Cam asta am aflat deocamdată despre Il Palio. Probabil că dacă mai sap aflu şi mai multe dar până atunci, tu cititorule, trebuie să te mulţumeşti doar cu atât.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu