miercuri, 14 august 2013

Strava

Strava. M-ați tot auzit în ultima vreme folosind acest termen. Unii știu ce este dar poate că alții nu. Așadar să lămurim și acest aspect. 
Ce este Strava?
Strava este o aplicație care odată încărcată pe smartphone-uri le poate transforma în dispozitive gen Garmin. Astfel telefonul devine un tracker GPS de ture, fie ca sunt ele făcute pe bicicletă sau "simple" (pentru mine nu au fost niciodată simple) alergări. 
Bun. Acest lucru îl face cu succes și RunKeeper-ul spre exemplu. Însă Strava duce totul la un alt nivel. Aplicația crează (atunci când ea consideră că e cazul) dar oricum lasă oricând utilizatorii să creeze, "segmente". Segmentele sunt porțiuni de drum (sau mai bine spus, porțiuni din ture) pe care se fac clasamente cu cei mai buni timpi scoși de absolut toți utilizatorii ce au trecut măcar o dată pe acolo. Astfel îți poți compara performanțele cu ceilalți și inevitabil se creează competiția. Competiția, cea care te face să îți dorești să devii mai bun. Să te antrenezi mai mult și să-ți îmbunătățești performanțele.
Ce mai poți face cu ea? Ei bine cu aplicația asta poți vedea toate turele făcute de ceilalți. Poți urmări unul sau mai mulți utilizatori sau poți fi la rândul tău urmărit. Poți da Kudos (felicita)(ceva gen Like de pe Facebook) pentru o anumită tură sau poți adăuga un comentariu la ea. 
Astfel, Strava a devenit o rețea "social fitness" în care performanțele fizice pot fi cuantificate și comparate iar utilizatorii înteracționează și se antrenează în paralel.
Pe mine unul, această aplicație m-a cucerit. Nu credeam că am un astfel spirit combativ în mine. Am ajuns să fiu ca un leu care vrea să-și adjudece și să-şi păstreze supremația pe segmentele de pe teritoriul său. Știu însă, că de fapt sunt un câine. Câine ce marchează teritoriile pe care trece şi care doar vrea să lase un semn pentru ca ceilalţi ce-i iau urma să fie conștienți de prezența sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu