miercuri, 22 februarie 2012

Jurnal de călătorie

Înainte de a povesti ce am de povestit, sunt dator cu o explicaţie pentru supărarea mea din postarea anterioară. Cum ziceam, nu-mi e frică de zăpadă. Nu-mi e frică, dar o respect :)
Ideea e că din cauza zăpezilor de săptămâna trecută ne-am schimbat planurile. A trebuit să plecăm spre Italia cu o zi mai devreme. Ce? Nu v-am zis că vom fi naşi? V-am spus! Nu aveam cum să plecăm la un drum aşa de lung după o noapte pierdută. Vorba vine... Pentru noi, un concert cu Direcţia 5 nu ar fi fost timp pierdut... Hai să reformulez: Nu aveam cum să plecăm la un drum aşa de lung după o noapte mult prea scurtă... E bine aşa?

Bun. Acum să vă spun ce am făcut în ultimele zile:

Miercuri 15.02.2012
Moreni – Braşov – Sibiu – Deva – Arad = 532 km
Am lăsat-o pe Ana la şcoală doar la primele două ore. Am luat-o apoi şi plecat-am direct spre Arad. Drumul relativ bun. Până am ieşit pe DN1 a fost mai greu. 20 km în 40 de minute. Apoi şoseaua a fost bună până aproape de Săvârşin.
Opriri: Două la McDonalds. Acolo unde-i stă bine călătorului comod. Două la famacii. Ne-am amintit că aia n-am luat, apoi că ailaltă n-am luat... Două la benzinării. Una alimentare maşină, cealaltă “deshidratare” Anuţă. Plus o oprire la ieşirea din Braşov unde un poliţist amabil m-a lasat să trec doar cu un avertisment verbal. Nu aveam farurile pornite. Şi a mai fost o oprire de vreo 45 minute în apropierea Aradului. Pentru deszăpezire bănuiesc. De la Săvârşin, trecând spre Lipova şi până la Păuliş am trecut prin viscolul anunţat de meteorologi. Probabil că drumarii au zis să treacă imediat la fapte deşi zăpada căzută chiar nu se compara cu ceea ce văzusem eu pe acasă. Ca să nu zic de amărâţii din BZ, CL, VN, ş.a.m.d. cu zăpada cât casa.

Joi 16.02.2012
Arad – Budapesta – Viena – Klagenfurt = 837 km
Drum relativ bun, cam plictisitor să toooooot mergi pe autostradă, dar zonele cu vânt puternic din lateral sau cele în care a nins viscolit m-au ţinut în priză. Am ajuns în Klagenfurt spre seară şi după ce ne-am cazat am ieşit cu Ana să vedem măcar centrul. Nu era păcat dacă tot am trecut pe aici? Când ne-o întreba cineva: Şi, ce aţi văzut în Klagenfurt? Noi ce să-i răspundem... Camera de hotel? Nu nene. Nu.

Vineri 17.02.2012
Klagenfurt – Padova – Bologna – Prato = 523 km
Luat micul dejun şi plecat spre Florenţa. Ajunsi la Oana în Prato după vreo 5 ore. Făcut cunoştinţă cu micuţa Elizabeth. Stat de vorbă. Mâncat de prânz. Apoi ne-am cazat la hotelul din apropiere şi am plecat cu Oana să vedem câte ceva din Florenţa. Seara ne-am întors la Oana, am mai stat de vorbă câteva ore şi apoi am plecat la hotel.

Sâmbătă 18.02.2012
Prato – Florenţa – Prato – Florenţa - Prato
Ne-am trezit puţin mai târziu. Spre ora nouă. Am luat micul dejun la hotel şi am plecat la Oana. Botezul urma să aiba loc la biserica rusească din Florenţa la ora 12:30. Biserica, apropo, foarte frumoasă. Văzusem din întâmplare poze cu ea pe net în urmă cu vreo doi-trei ani. Nici cea mai mică bănuială aveam atunci că urma ca în ea să ajung să fiu naş. Pe vremea aia nici nu se discutase ca noi să fim naşii de cununie ai Oanei şi lui Mădălin, darămite să botezăm copilul lor... 
După botez ne-am întors în Prato şi cum mai era destul de mult pâna la ora la care trebuia să mergem la restaurant, eu cu Meli ne-am schimbat în ceva mai comod şi ne-am întors în Florenţa. Să ne mai plimbăm puţin. Ana a rămas la Oana. S-a dat lovită. De fapt a vrut să stea să se joace cu ceilalţi copii veniţi la botez. Plimbarea florentină a fost una foarte plăcută. Am văzut cam tot ceea ce ne-am propus, doar că în Dom nu am mai putut urca. Când am ajuns noi se închisese deja de jumătate de oră. Mamă, ce i-am mai invidiat pe ăia care îi vedeam acolo sus. Era spre apus, cerul căpătase deja o nuanţă superbă, era senin, condiţii prielnice pentru a admira oraşul şi a face poze. Sau chiar fotografii. În fine, seara ne-am întors în Prato şi am mers la restaurant. Restaurant unde am stat până pe la două noaptea.

Duminică 19.02.2012
Prato – Göttlesbrunn = 881 km
Ne-am trezit destul de devreme. La 8.30 cu bagajele deja făcute eram la Oana. Vorbisem cu ea să-i facem lui Elizabeth tradiţionala băiţă de a doua zi, dimineaţa. Să nu mai aşteptăm până seara. Ne decisesem să plecăm înapoi spre ţară în aceeasi zi chiar dacă hotelul era rezervat până luni. Timpul ne cam presa. Noi trebuia să fim înapoi la muncă. Ana la şcoală. Meli a îmbăiat-o pe micuţă iar spre prânz am plecat din Prato. Pe drum, spre seară, în Austria, am oprit la un restaurant unde fetele mâncat câte ceva. Li se făcuse foame. Mie nu. Totuşi mi-am luat un ştrudel cu mere. 
Dacă în Italia nu am apucat să mănânc măcar o pizza făcută la mama ei acasă, atunci măcar un ştrudel adevărat să mănânc şi eu în Austria... Nu? Seara, destul de târziu, am ajuns la Göttlesbrunn unde ne-am cazat. Ne-am cazat în acelaşi hotel în care mai stătusem de două ori. O dată în urmă cu opt ani, după cei 1800 km / 16 ore după Europenele de la Barcelona şi o alta acum şapte  ani, când împreună cu Meli am fost două zile în Austria să vedem Viena si Europenele de la Tulln.

Luni 20.02.2012
Göttlesbrunn – Arad – Moreni = 1017 km
Trezit iar devreme. Luat micul dejun imediat ce au deschis bufetul. La 8.02 ora României eram deja în maşină. La 11.46 treceam graniţa la Nădlac fără a depăşi viteza maximă pe autostrăzi. Dar nici lăsând o rezervă prea mică în jos. Apoi drumul în România... cum îl ştim. Dacă mai pun la socoteală că în Făgăraş am fost tras pe dreapta pentru a fi amendat pentru depăşirea vitezei (71 km/h, într-un sat de rahat şi complet pustiu la ora aia) încep să mă enervez şi fac urale de bine celor din cauza cărora în anul de graţie 2012, nu avem o autostradă Bucureşti – Arad. Mint. O avem. Cam pe sfert făcută. Dar sfertul ăla e de pe vremea lu’ Ceaşcă... Gata. Mă opresc. Dar cum dracu’ să nu te enervezi când la alţii faci 460 km în mai puţin de 4 ore iar la tine în ţara faci 550 km în 9? Gata, gata, chiar mă opresc.

Concluzii după aceste zile. 

Încep cu micile regrete. Unu: Nu am putut urca în Domul din Florenţa. Doi: Nu am mâncat o pizza în Italia. Trei: Nu m-am informat pentru că dacă aş fi facut-o aş fi aflat că în ultimii opt ani ungurii şi-au extins autostrada de la Balaton până la graniţa cu Slovenia. Apoi că slovenii, la rândul lor, au terminat autostrada de-a latul ţării astfel încât puteam să scurtez drumul spre Florenţa cu o zi. Dar toate acestea le voi remedia data viitoare. Promit!

Şi acum, Capitolul Bucurii: Măi, ce să vă spun. Nu prea am cuvinte. Sunt extaziat de această călătorie. Chiar dacă din punct de vedere fizic şi mental unele zile au fost mai solicitante, din punct de vedere sufletesc pot spune cu mâna pe inimă că am avut multe, multe satisfacţii. Uitându-mă înapoi la această experienţă nu pot decât să zâmbesc. Pot spune că sunt bucuros că am văzut Klagenfurtul şi Florenţa. Chiar dacă pe fugă. Pot spune că sunt super-încântat că i-am revăzut şi am putut sta de vorbă mai mult cu Oana şi Mădă. Doi fini, doi oameni extraordinari. Şi bineînţeles, intenţionat lăsat la urmă, motivul acestei călătorii: Micuţa Elizabeth. O fetiţă sănătoasă, frumoasă, zâmbăreaţă. O minune de copil. O minune al cărei mândru naş scrie aceste rânduri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu